Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Hezké, takové skoro kafkovské :-). Bohužel to souvisí s moderním nešvarem policie (a legislativního prostředí), že v případě neznámého pachatele místo aby policie prokazovala, kdo je viníkem přestupku, tak místo toho označí první osobu, která je na ráně (v těchto případech majitel vozidla), a veškeré důkazní břemeno přehodí na něho, aby naopak on dokazoval, že to on nebyl (představme si, že by se podobný princip uplatňoval třeba při vyšetřování vraždy - pokud neznáme pachatele, tak prvotním viníkem bude primárně třeba majitel nemovitosti, kde k vraždě došlo (případně kdy byla nalezena mrtvola) a nechť je na dotyčném, ať se brání...). Ale ta situace opravdu může být taková, že dotyčný neví, kdo řídil - např. pojede skupinka lidí a bude se průběžně střídat v řízení, a po třech měsících už si nevzpomenou, kdo přesně zrovna řídil u Humpolce a porušil rychlost. Nebo to naopak jako majitel vozu budu vědět a potom toho člověka mohu označit. Což ovšem sebou nese možnost označit i někoho jiného, koho třeba ani neznám. Zapírání, nepřiznání se a schvalování viny na jiné jsou sice nehezké věci, ale zase si přiznejme, že zcela běžné, normální a lidské (kdo z nás se vždy hrdě přiznal ke všemu, i když ho při tom nikdo neviděl...)

Další problém, který je s tím spojený, je obvyklá neexistence materiálního aspektu takových přestupků, a především časové zpoždění. Místo aby policie chytla viníka při činu (má pachatele), když někoho ohrožuje, omezuje nebo působí škodu (=existuje materiální aspekt), tak jen něco neurčitého vyfotí a za tři měsíce pošle obsílku. Vazba mezi přestupkem a trestem prakticky nulová. To je pak jasné, že se je většina lidí bude snažit "poslat do háje"...

11 1
možnosti
JR

J50a34n 16R50i44c84h82t97e96r

20. 8. 2021 12:12

Vaše přirovnání k vraždě je absolutně nesmyslné a svědčí jen o tom, že absolutně nechápete důvod, proč bylo třeba takový právní předpis vůbec vydat.

Mimochodem, v jiných zemích je to zcela běžné.

0 5
možnosti
DV

D44a86v93i25d 47V45l33k

20. 8. 2021 11:17

Ty woe úřední šiml řechtá jak splašený, to bych nevěřil taková blbost.;-D

1 0
možnosti
JR

J21a81n 92R46i75c55h79t15e58r

20. 8. 2021 11:21

Jak uvádím výše - řehtá podle zákona, jinak nemůže. Obraťte se na svého zástupce v Poslanecké sněmovně.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 2
možnosti
RP

Podle mě Banga s tím právníkem kecá. Právníci tyto přestupky většinou nechtějí.

0 0
možnosti
JR

J43a48n 56R70i18c65h47t45e62r

20. 8. 2021 10:03

"Štve mě ten princip. A přístup úřadů. Sakra, když ten člověk označí 24 různých řidičů, tak je myslím každému úředníkovi jasné, že se jedná o druh obstrukce. Každému tomu úředníkovi je jasné, že ten člověk lže. A stejně musí ty „řidiče“ obesílat a vyhrožovat jim pokutami, pokud se nedostaví."

Vážený pane Bango,

těm úředníkům to samozřejmě jasné je a samozřejmě je to taky nebaví. Nicméně jsou povinni jednat podle zákona, takže ano, musí ty označené osoby obesílat a ano, taková obsílka musí povinně obsahovat poučení o následcích.

Jaká je vaše představa "přístupu úřadů"? Evidentně by se vám líbilo (tak jako mnohým jiným), kdyby úřad postupoval "dle vlastního uvážení", pokud to ovšem bude ve váš prospěch.

Tohle není záležitost úřadů, to je záležitost zákonodárců. Obraťte se tedy na svého poslance (pokud vůbec víte, kdo to je) s návrhem, jak systém zjednodušit. Mohu vás ujistit, že první,. kdo vám zatleská, budou právě ti úředníci.

Přeji hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Tedy.. že jste schopný z mého textu vyhodnotit, co by se mi líbilo a co ne... to si nechte patentovat :). Já napsal, že mě to štve. Stejně mě štve vysoká daň u nafty. A nemůžu dělat nic. A co bych skutečně uvítal, je sankce za zneužívání. Také jsem to napsal v textu. Pěkný den přeju!

0 0
možnosti
RP

Mě by zajímalo, jaký trestný čin byl spáchán? Pokud se řidič prokáže nějakým jménem, nemá provozovatel absolutně žádnou možnost pravost tvrzení ověřit. Že je blbý zákon si stěžujte u těch 200 negramotů, co zákony navrhují a tvoří.

4 0
možnosti
PM

Tak dříve tu media (i to vaše) vytvořilo poptavku na ukončení "zneužívání osoby blízké", které městům ztěžovalo kasírování řidičů. Tak se před lety zavedl tento paskvil. Kde místo aby úřad dokazoval vinu, tak občan dokazuje nevinu.

3 0
možnosti
PM

A zminěná osoba (znám ji z komunity motorkářů) na to jen poukazuje. A vlastně se mu to povedlo.

0 0
možnosti
FS

Co to máte za právníka? Stačilo přes tu datovou zprávu odpovědět, že jste uvedené vozidlo nikdy neřídil. Pokud jste k tomu měl i důkaz v podobě narizene karantény tak přidat a hotovo.

Taky by mě zajímalo jak jste se dostal ke jménům těch dalších 24 lidí.

A vize jak Vám vadí, když se někde označuje třeba barva pleti u věcich, kde to neni nutné. Tak úplně stejně mě uráží to, že píšete něco o motorkáři, když to nemá s tim, že je motorkář vůbec nic společného!

11 1
možnosti
VV

Vůbec není potřeba cokoli dokazovat. Stačí prohlášení, že člověk vozidlo neřídil. Pokud není jeho vlastníkem, není co řešit. Kde v tu dobu byl a co dělal je úplně jedno.

1 0
možnosti
JN

Také si myslím, že příslušný úřad by musel mít proti "viníkovi" pádnější důkaz než tvrzení jedné osoby.

1 0
možnosti
Foto

No, to by mě nikdy nenapadlo co je možný.....

0 0
možnosti
Foto

Filipe, mě taky ne. Já si fakt myslel, že to je blbý vtip :).

1 0
možnosti
MP

Bylo by mozne se pochlubit trochu detailneji tim trestnim oznamenim? Jakeho tresntneho cinu se mel zminovany soudruh z Brna dopustit?

0 0
možnosti
MK

M35i45l76a28n 62K46ö27n50i83g

20. 8. 2021 13:16

Tak trestní oznámení může podat kde kdo na kde koho a prakticky na cokoliv. Jestli se tím pak bude někdo zabývat, nebo to hned odloží je věc jiná. Tady předpokládám spíš to odložení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.