Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Celá ta kauza a diskuze o ní mi připomíná knihu amerického spisovatele Josepha Hellera Hlava 22. Sedne na to jak příslušenství na nočník.

Doktor Daneeka se nechává vypisovat na různé cvičné lety aby měl letové příplatky.

Když pak to letadlo havaruje je prohlášen za mrtvého a žije místo v kasárnách v lese. Potravu mu donáší ilegálně a manželka vesele kasíruje jeho životní pojistku.

A podobně tak je to i s táborem v Letech, kdy prostě nějaký agitator něco prohlásí a a nikdo se pak už nestará o to zda to je pravda.

Je to prostě bráno jako svatý grál podobně jako "skutečnost" že Doktor Daneeka je mrtvý.

P.S. knihu po ruce nemám tak se omlouvám za nepřesnosti.

3 1
možnosti
PV

Víte - jednomu nerozumím - to co se dělo v Letech bylo špatné ale Lety rozhodně nebyl jediný podobný tábor a mluví se jen o Letech a jak je strašně důležité vyhodit půl miliardy na něco, co vlastně nikdo nechce .

Vsadím se, ža až se prasečák zbourá, tak za pět let si nikdo ani nevzpomene o co vlastně v Letech šlo - stejně tak jako se nemluví o podobných táborech které na území protektorátu byly ;-€;-€

8 2
možnosti
ZH

Jaké podobné tábory byly na našem území? V Hodoníně u Kunštátu, a o tom se mluví. A o jakém se nemluví a likvidovali se tam a koncentrovali Romové? ;-D

3 0
možnosti
Foto

Hodně smutná diskuse. A to nemám žaludek jí číst celou, protože koneckonců, vy sám moc dobře víte, jak to je s mou výbušností. Dnes jsem někde četl, že ten ... Okamura kdesi prohlásil, že problémem je, že Romů je moc. Potkat ho osobně, řekl bych mu slovo, které jsem jednou použil zde a neprošlo to. Za mně karma.

5 5
možnosti
Foto

i když teď mě napadla jedna výhrada. My Židé jsme na tom vlastně trošičku podobně v tom, že o holokaust se dnes může beztrestně taky otírat kdejaký nýmand. A klepeta mu nenasadí. Takže ono to shnilé v zemi je na všech frontách.

4 0
možnosti
BV

Sleduji situaci kolem táborů v Letech a v Hodoníně.Prostudoval jsem dostupné dokumenty, články, diskuze atd. solidních prace historiků i nesmyslné výmysly. "fauly" jsou z obou stran. Někteří aktivisté dělají Romům medvědí službu, když značně nadsazují a uvádí snadno ověřitelné nepravdy Tady platí méně bývá více pro všechny strany.

Pár poznámek ke článku:

Výkup vepřína za půl miliardy z odůvodněním ministrů Hermana a Chvojky, že že byl postaven na 90% původního tábora. Přitom nesporný fakt je opačný, na původní plochu tábora částečně zasahuje jedna budova a na cca 90% jsou volné louky.

Existuje kniha vydaná nakladetelstvím Academia v roce 1999 "Historikové a kauza Lety"

Obsáhlou 423-stránkovou studii s řadou dokumentů najdete zde: http://tabor-lety.info/files/evropa_a_lety.pdf

V dokumentec o koncentračních táborech vidíme vícenásobné ploty z ostnatého drátu nabité elektrickým proudem, strážní věže se světlomety a se strážnými co zastřelili každého kdo se přiblížil k plotu. Ploty v Letech a v Hodoníně u Kumštátu se od toho značně liší. Z prací historiků také vyplývá, že režim v táborech v Letech i Hodoníně byl značně odlišný od koncentračních táborů v Osvětimi, Buchenwaldu, Dachau a obdobných.

Existuje řada výpovědí přeživších, názor si lze udělat z příloh ke článku. Jejich hodnověrnost značně snižují svědectví o plynové komoře v Letech či technické nesmysly typu: „Občas nás brali do sprch. Byl tam i nějaký rybník. Dozorci nás přinutili jít do vody, pak do ní dali dráty, pustili elektrický proud, a všichni, kdo byli ve vodě, byli mrtví."

Komplexní studie o dozorcích doložená dokumenty : Lety u Písku. Neznámý příběh dozorců: http://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1602/003-016.pdf

Německý Protektorát ze cca 6 tisíc původních Romů v Čechách přežilo kolem 10% = cca 600 Romů. Současné odhady uvádějí kolem tří set tisic Romů žijících v Čechách. To je dokonce 500x více než po válce. Docela slušný nárust na zemi, kde jsou tak diskriminovani a pronásledováni.

30 2
možnosti
ZH

Četl jste snad někde od někoho větu: Lety byly stejný koncentrák jako Osvětim nebo Buchenwald? Mohl byste nám sem napsat, vy jste přece odborník, nějakou stupnici koncentráků? Ono by se pak snadněji rozlišilo, kdo byl za války skutečněji perzekuovaný. Mohli bychom si díky vám udělat představu o stupnici hrozné smrti. Umřít v Osvětimi 100 bodů, umřít v Letech 2 body? Tak nějak??!;-O

Svěřte se nám, kde jste četl, že ministerský návrh na odkup Vepřína obsahoval informaci: ministrů Hermana a Chvojky, že že byl postaven na 90% původního tábora.?? 8-o To by bylo na pováženou. Vážně byste to měl doložit, protože pokud je to pravda, pak byste byl v lepším veřejném světle. Dosud si myslím, že zde výslovně lžete a úmyslně. Rád se vám omluvím, dokážete-li opak.

2 7
možnosti
JP

J13a19n 90P64a65l90l30a97s

7. 3. 2018 23:32

Dobrý večer, černobílé vidění nikomu a ničemu neprospívá. Už na to přišel i zástupce ombudsmanky Křeček (to není ten, který blokuje dostavbu dálnice).

Bohužel poskytl rozhovor fujky-fujky Parlamentním listům:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chudi-lide-byty-nenici-ale-Romove-Ubytovny-by-si-mel-osefovat-stat-ne-byznysmeni-s-nouzi-Zastupce-ombudsmanky-prijel-nastvany-z-terenu-a-ma-jasno-527063

Třeba by ho poskytl i iDnesu, kdybyste o něj stáli.

7 0
možnosti
PH

Musíme si pro začátek té dlouhé cesty, na kterou se chceme vydat, abychom přežili i v budoucnu, že utrpení, či dokonce umírání, se nijak nezpochybňuje. A je úplně jedno, jací jsme a co si o těch druhých myslíme. Zpochybňování smrti kohokoli, je zpochybňování někoho, kdo se nemůže bránit - a nikdo z nás nebude rád poslouchat, že jeho předek umřel jinak, než jak se to ve skutečnosti stalo. Musíme se učit spoustu věcí, jež stále neumíme.

3 0
možnosti

Co je to "zpochybňování smrti"?

0 0
možnosti
PB

..... žišikriste, se omlouvám,- sem tu děsivou hrůzu otevřel omylem !

8 3
možnosti

Jen by mne, Patriku Bango, docela zajímalo zda tomu, co píšete, opravdu věříte. Zda si uvědomujete, že sice vystupujete kultivovaněji, než PiTomio, pravdě ale rozhodně blíž nejste. A ještě vytahujete ty nesmyslné povídačky "skoro očitých" svědků.

:-/

Víte, čemu se říká medvědí služba?

16 8
možnosti
BK

Rv Viktor Šedivý,píšete nesmysly Rv

4 1
možnosti
ZH

Nevědomky nelze lhát. Nevědomky lze říkat nepravdu. Lež je vědomá (!!!) nepravda.

Peču na Okamuru a na to, zda lže, nebo jen říká nepravdu. Mám ale živé zkušenosti s Cikány (ještě z doby před '89, tehdy to tak bylo). Například, na vojně jsem se s jedním kamarádil. Ten lhal, až se mu od huby prášilo. Ale - nikoliv proto, aby mě poškodil (no, vlastně, trošku přece jen jo), ale proto, aby i sám před sebou vypadal líp. Já jeho hru pochopil, řekl jsem mu to a hrál ji s ním. Nicméně, tato a další podobné zkušenosti (!!!) mě dovedly k postoji, kterému neznalí (hm, mírním se) lidé říkají předsudky.

Co s tím? Říkáte pravdu, nebo se snažíte vypadat líp?

9 3
možnosti
Foto

Já znám jednoho Hlišku, který lže až se mu práší od huby. Možná je to jeho hloupostí a možná chce jen vypadat lépe-jak to vidíte vy;-D

3 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.