Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já si naopak myslím, že inkluze je jen ze zoufalství. Nejen z cikánských dětí.

Za základku s námi chodilo pár cikánů. Nemyslím si, že by zlobili víc než já. Stejně jako já, dostali pár facek a byl klid. Ano, byl jsem ve škole fyzicky trestán, ale trvám na tom, že jsem si tresty zasloužil. V současné době rasismu, dětských práv a bůhví čeho ještě, není možné tyto děti pacifikovat, tudíž není ani čas na nějakou práci se slabšími dětmi.

Nedomnívám se, že inkluze něco zmůže. Naopak, sníží vzdělanost na minimální úroveň. Tím ve velkých aglomeracích dají šanci pouze bohatým, kteří si budou moci zaplatit kvalitní soukromou školu, na vesnicích nadané děti nedostanou šanci.

Pro mne je inkluze obrovský krok zpět, způsobený neschopností některých rodičů přijmou povinnosti. Není to škola, kdo má vychovávat děti. Ale právě nevychované děti ve školách působí více problémů, než ty slabé.

28 0
možnosti
PK

P62a78v77e21l 46K51u25l40a

1. 3. 2016 12:19

Já jsem si tedy tresty nezasloužil, ale souhlasím do posledního písmenka ;-D

0 0
možnosti
AJ

problém je, že autor si vytáhl příklad kdy je dítě v podstatě inteligentní, jen se s ním doma musí více učit, jelikož je pomalejší. Problém inkluze je ten, že do normální třídy se dají dsěti, které normální výuku prostě zvládnout nemohou, a budou tim brzdit normální děti. A i u toho uvedeného příkladu může nastat problém, že se mu doma rodiče věnovat nebudou a budou se spoléhat na školu. Ale tím, že asistentka daného žáka bude potřebovat více času, z důvodu pomalejšího chápání, tak na toho žáka bude zbytek třídy muset čekat .. .

Mě je těch "jiných" dětí líto, ale nechápu proč by na tuto menšinu měly doplácet ostatní děti, většina. Tak ať mají některé školy prostě třídu pouze pro "inkluzní", děti ... .

16 0
možnosti
MZ

Víte, ono se počítá s tím, že ti žáci s asistenty budou mít i jiné učební plány.

Prostě jejich rozumové schopnosti jim nedovolí naučit se všechny písmena abeceda, tj. číst, již v první třídě. Dle plánu mají zvládnout celou abecedu za 3 roky. A tak to bude se vším. Prostě pod názvem inkluze bude ve třídě sedět dvojice, která bude dělat něco zcela jiného než zbytek třídy a ještě si u toho bude povídat. Kdysi se tommu říkalo vyrušovat.

1 0
možnosti
PH

Ano, a já bych šel ještě dál - já bych zřídil zvláštní gymnázia se zvláštními maturitami a zvláštní vysoké školy, kde budou děti studovat za dohledu. A budou z nich zvláštní inženýři a zvláštní doktoři a ti budou pracovat pro zvláštní strojníky a a zvláštní pekařky a ...

Nejen že tahle blbost školství zpomalí - ale ona rozdělí schopnost někoho posuzovat podle známek. Zatímco normální žák dostane dvojku, protože má tyhle a tyhle znalosti, zvláštní žák dostane jedničku, protože je u něj vidět snaha a vývoj od minula. A je to. Nehledě na to, že každý dítě, třeba i zdravé, díky rodičům bude mít v papírech nějakou poruchu, aby ses ním líp zacházelo.

9 0
možnosti
Foto

abychom se z těch známek, který jsou jen pitomý čísla, leckdy úplně o ničem, nezašvíkli, s prominutímRv

0 1
možnosti
Foto

Hodně se hovoří o inkluzi v souvislosti s Romy.

Je bohužel faktem, že velká část romských dětí přichází do školy bez elementárních hygienických a sociálních návyků. Nejsou pro školu připraveny, neznají pojmy barev, času, neměly dosud v ruce tužku.

Pro učitele je to téměř nezvládnutelná situace, kdy má ve třídě větší počet takových dětí. A na spolupráci s rodinou nelze spoléhat.

Ale, to už není o inkluzi, to je o chování romských rodičů.

Klasickou ukázkou je situace ve škole v Krásné Lípě.

17 0
možnosti
IM

I94v21a96n 79M39i11n46á93ř

1. 3. 2016 14:45

Bohužel, takto totálně zanedbaných romských dětí, o kterých se zmiňujete - je naprostá většina ! Souvisí s tím i jejich všeobecná neschopnost, byť se jen krátce při výuce soustředit. Stačí pouhé jedno, či dvě takové děti ve třídě, aby veškeré snahy sebelepších kantorů - byly zcela poralyzovány !

1 0
možnosti
Foto

No, jak koukám tak Ti s karmou tohoto článku nepomohlo ani to, že sis ho sám dal na titulku:-)

15 0
možnosti
Foto

Víš Vláďo... některý z nás karma nezajímá. Blog berou jako prezentační platformu.... a že jsem si dal článek sám na titulku? To snad nemyslíš vážně? Jak si vůbec dovoluješ mě takhle obvinit, aniž bys znal souvislosti? Myslíš, že mám čas psát články, kdybych měl službu?

2 7
možnosti
MB

OK, jen se obávám, že ta inkluze bude jen pro chudé. Že ty "elity" (kterým se údajně rozsvítilo) se postarají, aby jejich děti studovali výběrové školy, kde nebudou brzděny těmi pomalejšími..

12 0
možnosti
JC

Samozřejmě, že inklusivní státní školství přinese rozmach exklusivních soukromých škol.

To je neodvratný důsledek a patrně i cíl.

11 0
možnosti
JT

Zase na druhou stanu diky inkluzi se deti nauci, jak jednat s fyzicky silnejsim idiotem.

9 0
možnosti
JN

J77i25ř27í 75N64o17s31e29k

1. 3. 2016 11:12

Leckdo si tu zavzpomínal na dětství. Do třídy s námi chodila cikánka Milena, bráchu měla o ročník níž. Milena byla hodně! černá, až exoticky ošklivá holčička. Vyšla z deváté třídy bez problémů, sice se čtyřkami, na učňák nešla, ale od patnácti makala u pásu jako šička. Vdala se za bílýho kluka, mají dvě slušně vychované děti. Pokud vím, nerozvedli se. Její tchyně nejdřív brblala, pak si ji nemohla vynachválit. Její brácha podobně. Obyčejný příběh. Tehdy.

A nikdo si nestěžoval na šikanu a rasismus od dětí, protože ti dva cikánečci se nelišili. Barvu nikdo neřešil, to jsme se spíš smáli zrzkům. Jen jejich pracující táta jednou nafackoval učitelce, protože dala Mileně "nespravedlivou" poznámku, tak aby ukázal, že jeho dcera má zastání - ne jako cikánka, ale jako jeho dcera!

Tehdy to vyřešila komise NV - táta cikán se učitelce veřejně omluvil a se škole pomohl s nějakými opravami.

A taky se mohl ohánět rasismem a vyloučením - i když o rasismus nešlo. Dnes by to Šabatová a její parta rozmázli až do Brusele.

:-) Pravda, není to přímo k inkluzi - ale možná trochu jo :-)

16 0
možnosti
JD

Hmm. Zajímavé. Ale já si myslím že jste se skutečné podstatě obav o takto nastavený systém inkluzivního vzdělání pouze přiblížil.

Skutečná podstata mých obav spočívá v tom, že znám používané výukové metody na školách, znám konkrétní učitele, jejich názory, jejich možnosti a schopnosti.

A proto jsem přesvědčený, že naprostá většina učitelů prostě nebude schopná efektivně výuku v takovém prostředí zvládat.

Prostě naše školství na to není připravené a plošné nařízení "inkluze", ostatně jen proto aby se vyhovělo jakémusi rozsudku, je chyba.

Ministerstvo mělo vytipovat omezený okruh škol, které mají předpoklady na zvládnutí. Spustit pilotní třeba 3 letý projekt a během něho sbírat zkušenosti, vypracovat metodiku a best practices a ty potom šířit i do dalších škol.

Ale to je práce, je mnohem jednodušší nařídit a všechny hodit do vody. Pokusní králíci už nebudou jen děti s postižením, ale i všechny ostatní děti a jejich rodiče a také učitelé a ředitelé všech škol.

Podle mne myšlenka dobrá, zavedení katastrofální.

2 0
možnosti
MZ

A vy myslíte, že většinové děti budou inkluzivní výuku zvládat?

Vždy se ve třídě najdou děti, které se hůře soustředí, a k rozptýlení jim poslouží i mrak na obloze. Pak máte ve třídě pár "lumpíků", kteří se nechají strhnout k jakémukoliv "darebáctví" a tady budou mít vzor stále před očima - proč oni by nemohli mluvit a dlat něco jiného, když ten s asistentem to dělá pořád.

Učitel na ně bude mít mnohem méně času než dnes a navíc ve třídě bude neustále rušit asistent se svým svěřencem.

1 0
možnosti
JB

J64a72n 35B33u27r71i23a57n

1. 3. 2016 11:08

A já pro inkluzi jsem - mám s tím totiž osobní zkušenost. Syn má totiž ve třídě lehce mentálně postiženého spolužáka.

V první třídě to pro mého syna a nejspíš všechny normální děti byl jen de.ment. Dnes (třetí třída) je to kupodivu kámoš, který je jen jiný.

Základní škola není jenom o tom, aby se děti naučili vědomosti, ale je to taky o tom, aby se naučili nějakému chování a aby byli schopni sociálně fungovat ve společnosti. A to je důležité jak pro ty postižené tak pro ty zdravé!

0 0
možnosti
Foto

Na to, aby se děti naučily "nějakému chování", nepotřebují mít ve třídě mentálně nedostatečné individuum.

4 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.