Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Vážený autore, zastavil bych se hned u nadpisu "Děti z ghett..." Kdo ta ghetta vytvořil ? V tomto týdnu tu proběhla diskuse a jedna diskutující to naprosto vystihla (snad mi odpustí, že nebudu citovat přesně) - "... když se sestěhuje do domu 15 bílých rodin, bude to pořád obytný dům, když se do téhož domu sestěhuje 15 rómských rodin, vznikne ghetto. To jim tam to ghetto někdo hodí? Jak vznikne?" Odpovězte mi, prosím.

Nejsem proti Rómům nijak zaujatý, znám Rómku, která jde letos do důchodu a taktéž má výročí 30let u jedné firmy. Znám jinou, mladou, která je uklízečkou, uklízí někde na ministerstvu, protože ji majitelka firmy vybrala jako schopnou. Tvrdí, že je nesmysl, aby Rómové nesehnali práci, jen pracovat nechtějí. Obou si vážím. Tak to by byly dvě. A pak znám hordu těch, kteří se válejí, kradou, popíjejí, své děti nevedou k ničemu a čekají na dávky. A co se týče hygieny : dost mne naštve, když v TV vidím reportáž a novinář ukazuje v jako hrůze "musí" Rómové žít - zdi na chodbách počmárané, špinavé, rozbitá okna, zábradlí, všude odpadky, špinavé WC. Kdopak to asi natropil? To čekají, že jim to WC přijde někdo z neziskové organizace umýt? Ještě nikdy jsem neslyšel od reportéra otázku - proč je to zničené, proč si chodby nevybílíte (možná, že by si vážili aspoň své práce), proč si neumyjete své WC?

Takže já bych do toho žádný systém netahal. Buď chtějí lidé slušně žít, pracovat, vychovávat své děti nebo se chtějí povalovat a čekat na dávky. V tom případě je jasné, že děti je budou zpravidla následovat. A žádné programy na jejich začlenění do společnosti a současně vynakládané finanční prostředky to nemohou změnit.

20 1
možnosti
PP

Ano, čekají, že to někdo uklidí.

5 1
možnosti
ZZ

Nemyslím si, že by ty děti byly pouze a jenom oběťmi systému. Protože např. systém ukládá povinnost chodit řádně na základní školu. Proč je tam tedy rodiče neposílají? Systém prostřednictvím zákonů říká, že krádeže jsou trestný čin, za který má přijít trest. Proč tedy stále častěji zaznamenáváme případy, kdy kradou nezletilé děti, protože jim trest v podstatě žádný nehrozí? Proč vůbec Romové v takové míře kradou, když systém krádeže zatracuje?

Když se podívám, kolik projektů, programů či rovnou organizací je zaměřených přímo a cíleně na práci s romskými klienty a kolik dalších pracuje z velké části s romskou klientelou, byť se na ně "nespecializuje", vyvstává podle mě otázka: skutečně jsou v naší republice Romové ti diskriminovaní?

Ano, je pravda, že systém prostřednictvím špatně nastaveného systému sociálních dávek napomáhá tomu, že se jim nechce pracovat za míň, než kolik dostanou za nicnedělání, ale proč oni sami nemají zájem situaci nějak změnit, aby se na ně majoritní společnost nedívala skrz prsty, když jim to tolik vadí? Ví se např., že s nízkým vzděláním výrazně roste riziko nezaměstnanosti. Proč se tedy nechtějí vzdělávat, nebo dopřát téměř bezplatné vzdělání svým dětem? Často tvrdí, že nemají peníze na školní pomůcky nebo svačinu pro děti. Ale na cigarety mají? Zkuste si udělat výzkum, kolik % romských příjemců dávek kouří a kolik. Odvážím se tvrdit, že to procento by bylo velmi vysoké.

Nejsem úplně proti pomoci Romským rodinám, ale ta pomoc by měla být poskytovaná těm, kteří o ni skutečně stojí a skutečně mají zájem dělat něco pro svou budoucnost a pro budoucnost svých dětí, přičemž hlavním rysem této budoucnosti bude život v souladu se zákonem a plnění si svých povinností, ne jenom hlasité vynucování si svých (někdy pouze údajných) práv... 

Je mi líto, ale odvážím si tvrdit, že mnozí Romové nemají skutečný zájem svou situaci změnit. O to horší pak mají podmínky ti, kteří tu snahu a vůli mají.

17 0
možnosti
Foto

:-) Ale rodiče do toho systému patří :) Je -li řeč o systému, nejde jen o nějaký souhrn legislativních pravidel, logicky do něj patří i lidé, tedy i rodiče dětí :-) I autor blogu o tom přeci tak píše ...

2 0
možnosti
MK

nesmysl. U nás ve firmě je jedna oběť systému. Mohl mít práci, je vcelku zručný, ale prostě když nechce, tak nepřijde. Poslední dobou už spíše nechce a tak dostal výpověď. Podotýkám, že je starší jak autor. Není teda klasickou obětí, jeho rodiče také chodili do práce(neznám je, tak nemohu soudit, jak byli pracovití). Ale tak chodilo spousta lidí za socialismu, to se skutečně muselo "pracovat", tedy spíše mít razítko v OP.

Myslím, že by si všichni měli zamést před svým prahem, práce je a je pro všechny, jenže dávky jsou minimálně na stejné úrovni, neli dokonce výš, než mzda. Tam je zakopaný pes ...

14 1
možnosti
KA

Pane Bango zaměňujete systém s rodinou a výchovou a mentalitou. Jste dnes tam kde jste díky systému, nebo díky vašim rodičům a jejich výchově. Možná, kdybyste měln jiné rodiče a žil na ubytovně, byl byste dnes na dávkách. Není to o systému, je to o člověku. Je to o mentalitě. Položil jste si otázku, proč mezi bezdomovci není snad jeden jediný Rom? Že by to bylo systémem? Může snad systém za to, že se Romové dopouštějí "drobné" trestné činnosti několikanásobně více, než ostatní populace? Jak je možné, že, když je podle vás ten systém tak špatný, že vy jste slušný, vzdělaný a pracovitý a spolu s vámi spousta dalších Romů? Kolik Romů je podle vás na dávkách, většina, nebo menšina?

Děti z ghet nejsou obětmi systému, ale dětmi svých rodičů. Dětmi, které od mala vidí, že se vyplatí nepracovat, krást, žít z dávek. Takže vlastně máte pravdu. Až se změní systém natolik, že dávkami budou podporováni jen ti, ktěří pracovat chtějí, ale dočasně práci nemohou sehnat, až se rasově motivované trestné činy začnou měřit stejným metrem, pak se možná něco změní. Ale šance něco změnit zásadně je pouze ve chvíli, kdy skončí pozitivní diskriminace, kdy se přestaneme bát nazývat věci pravými jmény, kdy rodiče na vlastní kůži okusí, že nepracovat a krást se nevyplácí a tuto zkušenost budou přenášet na své děti.

24 1
možnosti
JM

Vzdělaný? Pokud vím, tak veškeré vzdělání tohoto pána tvoří několik týdnů novinářské nalévárny BBC. Tohle je vzdělaný Rom - http://magazin.e15.cz/regiony/michal-dord-z-chovance-decaku-dvojnasobny-vysokoskolak-836222

A tady také - http://kosice.korzar.sme.sk/c/4474756/vysokoskolak-pracujuci-rom.html

A tady - http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2003112079

Nesnižujte úsilí těchto lidí nevhodným srovnáváním, prosím.

14 2
možnosti
PD

Může být. Pokud tedy dávky za nic budeme považovat za systém ničící snahu. Tento článek bych přirovnal k projevu D. Ratha v poslanecké sněmovně. Byl to skvěle takticky předvedený projev. Plno hezkých objektivních i subjektivních argumentů. Slabší jedinci začali volat po propuštění ;-D. Nicméně o původu krabice s vínem, zásadním faktu, ani zmínka. Evidentně si to nechal před soud, protože ten bude rozhodovat o (ne)vině.

Podobně je na tom i tento text. Jsou zmíněny některé objektivní problémy a opět bez hlubšího zamyšlení by někdo řekl, že má pravdu. A je to neustále omílané dokola. Jenže kritika se soustavně vyhýbá jedné oblasti, a tím je RODINA. Je to rodina, kdo má zásadní vliv na výchovu dítěte. A priority těchto rodin jsou evidentně rozdílné od majoritních. Přístup je ještě víc do očí bijící ve srovnání vietnamskou komunitou. Ne že by byli bez problémů (nejsem zastánce adorace), ale nemají zásadní konflikty s majoritou. Podstatu problému je možné také ukázat na otvoreném dopisu učiteliek z východného Slovenska.

16 1
možnosti
PP

Máte naprostou pravdu, pane Bangoji! Když jsem byl malý, také jsem chtěl být kosmonautem a nejsem. Tento nepřející systém mi to neumožnil. Místo toho jsem mizerným parazitem - živnostníkem a zaměstnávám několik lidí. Pokud se mi do práce přihlásí nějakí oběť systému a nebude líná, rád ji zaměstnám. V mých lesích je práce až nad hlavu.

28 1
možnosti
JM

Řekněte to ještě jednou. Práci? vy jste se snad zbláznil, člověče;-D;-€

19 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 14
možnosti
DR

že by automatická oprava ve Wordu zaměnila "zdrojem obživy" za "obětmi systému", to jsem ještě neviděl...:-/

13 3
možnosti
JS

Tyto děti jsou především obětmi svých rodin. Tam je prazáklad.

20 1
možnosti

Ono na tom pomyslným dně se za chvílí může ocitnout každý druhý člověk v česku. Ptáte se proč? ((( Novinkou je, že bude příspěvek na bydlení vyplácen pouze na omezenou dobu - maximálně sedm let. Je to dostatečně dlouhý časový úsek, aby si každý nájemník mohl svoji situaci vyřešit a v případě, že bude vědět, že na úhradu bydlení mít nebude ani v příštích letech, aby mohl najít adekvátní jiné bydlení.)))  Takže lidé kteří pracují za menší než průměrný plat budou mít po zaplacení předražených nájmů veliké problémy uživit svoje rodiny zvláště tam kde není levnější bydlení. Vydělají si 15000 tisíc za nájem dají 20000 tisíc a kde vezmou těch 5000 tisíc to nebude nikoho zajímat. A tam kde je práce dostatek viz, Praha tam je nájemné i se službami tak vysoké že převyšuje průměrný důchod v česku. Potom jsou tu města s daleko menším nájemným ale vysoká nezaměstnanost a platy trochů vyšší než je minimální mzda protože je veřejným tajemstvím že tam  kde je vysoká nezaměstnanost tam jsou platy také nejnižší víte. Takže neobstojí řeči přestěhujte se za práci tam kde je lépe placená nebo naopak přestěhujte se tam kde je nájemné nízké.

5 1
možnosti
IH

Proč se tedy lidé z modelového případu neodstěhují do něčeho levnějšího? 20 tisíc - to jsme platili za hypotéku + služby za 4+1 140 m mezonet na okraji Prahy. 15 hypo + 5 poplatky. To znamená že si žijí dost nad poměry.

8 1
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.