Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Řekl bych, že autor (zřejmě nechtěně) přesně vystihl podstatu problému.

Dokud byla (za komunistů) pracovní povinnost a nebyly štědré dávky, tak cikáni pracovali a děti vyrůstali v poněkud jiných podmínkách.

Současný režim nezná pracovní povinnost, ale ani povinnost někomu chánět práci, zato však nabízí dávky vyšší než minimální mzda.

Co si vybere komunita s kočováním v krvi?

Ale přesto nesouhlasím, že děti jsou oběti režimu. Na dětech se zásadní měrou podepisují (pozitivně i negativně) rodiče.

12 1
možnosti
MV

Děti z ghett jsou oběťmi svých rodičů!!!

.

PS: O používání slova ghetto by se dalo dlouze diskutovat. Ono nezáleží na množství lidí, kteří bydlí na jednom místě a na jejich příjmech ..... ale na tom, kdo tam bydlí a jak se chová.

8 0
možnosti
PA

Neni to k veci, ale... Europske hlavne mesto kultury pre rok 2013 - Kosice. Znate sidliste Lunik IX? Doporucuji. Paradox.

6 0
možnosti
ZS

Ale je to k věci!!! Teď jsem se na fotky sídliště Lunik podíval. Jen jsem nepochopil, proč starostka údajně nechce toto místo ukázat zahraničním novinářům. Já bych jim ukázal fotky z doby, kdy se tam Romové nastěhovali a porovnal je s aktuálním stavem. A čekám, že pan Banga nám šetrně sdělí, kdo vybydlel byty a naházel kolem domů hory odpadků. SYSTÉM ?

8 0
možnosti
Foto

zbavování se zodpovědnosti,nic jiného

12 1
možnosti
OF

Souhlas. Jinak nějak moc slušná diskuse. tady mi pšenka nepokvete.:-(

Je to také o něčem jiném. Většina Čechů je normálních. Ale najdou se latentní rasisté

a xenofobové. Už dvakrát sem mi v hospodě stálo, že u vedlejšího stolu skupina "vlastenců" a "vzdělánců" začala nevybíravě nadávat na Poláky. Jsem Polák, jednou jsem se do těchto " diskutujících " pustil, podruhé jsem rychle zaplatil a vypadl. Český národ je od Masaryka vychováván v tom, že Čech je ve středovropském to nejlepší co zde žije, je to takový český nadčlověk. První republika prý byla ostrovem demokracie ve střední Evropě. Sudetští Němci a Poláci na Těšínsku si bohužel myslí naprosto něco jiného. Bratři Češi, jste vychovaváni ve lži a trápném pocitu nadřazenosti. Rom, Polák, Rumun, Bulhar... jsou pro vás něco horšího. Bloger Olšer si dokonce dovolí uvést, že jediné, co nemá rád je Polsko. Nad tím už zůstává rozum stát. Rychle si nasypte popel na hlavu, nejlépe celý kýbl. Váš Klaus dostal Česko na úroveň Polska, můžeme si podat ruce. Česko a Polsko jsou 2 státy, které před válkou těžce selhaly a teď soupeří akorát v tom, který stát rychleji zabředne do toho pověstného  lejna.Źe jsem chytřejší než vy ? Ano, ale já za to nemohu. Až vy se naučíte tak dobře polsky, jako já jsem se naučil česky, tak si budeme rovní. Až pochopíte, co jste a kam kráčíte, tak se budete dívat jinak i na Romy a budete se jim snážít pomoct i jinak než formou dávek. Tím končím a mějte se všichni pěkně.;-DRv

5 10
možnosti
PK

K čemu se učit polsky? Jediné tři relativně perspektivní jazyky na téhle planetě jsou angličtina, španělština a čínština... všechny ostatní můžeme zahodit.

A ne... nemá cenu se snažit pomáhat komukoli kdo sám neprojevuje alespoň elementární snahu začít fungovat podle standardů toho kdo pomoc poskytuje. Naopak v takové chvíli je třeba veškerou pomoc, včetně dávek, zcela ukončit a prostě nepomáhat za žádných okolností.

6 0
možnosti
JJ

J54a70n 40J50o20š13t

6. 4. 2013 7:11

Děti z ghett jsou obětmi systému ... systému, který nastavili jejich vlastní rodiče ! Nic jiného v tom není, vše ostatní jsou jenom kecy. Vietnamci jsou tu kratší dobu než cigáni, rodiče pracují a jejich děti chodí do školy, jsou čisté, česky umí a hlavně mají o vzdělání zájem.

16 0
možnosti
MR

kdo dela ghetta je socialni a populisticky stat, nejen v Cesku. Tam je to jeste zlaty. Ja dnes ziju v Mexiku, kdyz jim reknu ze treba vetsina cikanu v Cesku nepracuje, tak neveri, za co by zili? A zase kdyz reknu nekomu pak v Cesku ze v Mexiku VSICHNI cikani makaji, tak taky neveri. A staci jen malo, zadne socialni davky, zadne delani ubozatek proto ze clovek je "mensina". Vsichni jsme lide a i cikani jso schopni se o sebe postarat.

11 0
možnosti
MV

Tohle se dobře četlo, díky. Pořád přemýšlím, odkud ten začarovaný kruh začít rozetínat. U dětí? A jak? Povinná školka? Nějaká "povinná" mimoškolní činnost? Vůbec mne nenapadá jak na to a zpět do "zlatých socialistických časů" se mi fakt nechce, ač je pravda, že to se pracovat muselo.

Hodně se teď mluví o sociální ekonomice, ale to taky nespasí svět. Tak odkud "na to vlítnout"?

2 9
možnosti
Foto

Povinná školka, následně oběd a pobyt ve škole s doučováním pokud možno do 6 večer , aby se vliv rodiny omezil na minimum . Může to vést k naprostému rozkladu tradiční romské rodiny a romské rodiče naučit uplně se zbavit odpovědnosti, ale já bych to riskla, šlo by maximálně o dvě generace . Samozřejmě k tomu všemu vše co navrhuje p Banga, jako příspěvky do max 3 dětí a vázané  na  dobrou rodičovskou práci, čili minimálně dohled , aby děti i v té školce  byly . Do budoucna snížit dávky na minumum a vázat finační úlevy na pracujícího rodiče. Jsem i příznivce minimálního důchodu a zvýšení důchodu z odvodu od dítěte. kdo má tři děti, dobře je vychoval, investoval do nich tam , a´t z jejich výdělku má vyšší důchod, než nepracující . Kdo děti nemá, neměl během života tak vysoké náklady na jejich výchovu, ten si mohl na důchod naspořit

7 0
možnosti
Foto

Dobry clanek, karma. Popisovany "system" ale neni neco specificky ceskeho, anebo "anti-romskeho". Jde o ten samy "socialni stat/socialni sit" pro ktery voli drtiva vetsina obyvatel. Jeho americka verze, kterou pod jmenem "Valka na chudobu" zavedl v sedesatych letech pres. Johnson, dodava tim samym zpusobem ty same vysledky v americkych mestech. Bezna rodina americkych cernochu na tom byla po vsech stranach lepe nez kdyz ji zacal vychovavat a zasobovat laskavy a vsevedouci federalni urad.

4 9
možnosti
MR

presne tak. Dokonce tito dobrodinci rozbili cernsosskou rodinu. A dobrodinci si mastin na tom kapsy a delaji kariery. A cesta do pekel je dlazdena dobrymy umysly.

2 0
možnosti
ZK

Z82d16e30n65a 80K95o26č43í

5. 4. 2013 21:06

A světe div se, majitelem ubytoven s nesmyslně vysokým nájmem je nejčastěji romský podnikatel. 

Město dávalo romům lidové nájmy - a ani ty romové často neplatili. Romští podnikatelé přišli nejlépe, jak se dá vydělávat na romech, když jim nakonec všechno zaplatí stát ve formě dávek na bydlení, vč. eletřiny, vody, plynu ...

Znala jsem cikány před 30 lety, kdy žádné sociální dávky neexistovali a musím vám říct, že měli k budoucnosti mnohem aktivnější přístup, než ti dnešní. 

Ti dnešní se nenamáhají pracovat a učit, protože sociální dávky, byť nevelké, jim na holý život postačí.

Tady nejde o oběťmi doby, či systému. Tady jde jen a pouze o pohodlnost. !!!!

16 1
možnosti
ZS

Já bych nenapsal "...sociální dávky, byť nevelké, jim na holý život postačí". Nedávno se mi jeden romský zákazník "svěřil", že mu někdo nabízel práci za 27.000,-Kč, ale on přece není blázen, aby to bral, když na různých dávkách získá jako nezaměstnaný 40.000,-Kč!Před pár týdny byla u mne v obchodě Romka, že si prý koupila od známé pračku, tak abych jí vystavit paragon, jakože si ji koupila u nás v obchodě. Úřad městské části jí na pračku dá příspěvek8-o. Pokud jsou takto nastavena pravidla - vyplatí se nepracovat.

4 2
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.