Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Semper2

22. 10. 2009 22:18
K článku:

Fara v Chodově je obsazená tzn. kněz v budově bydlí. Snad má  právo na jisté soukromí a chvíli klidu, aby nezcvoklnul, když je v zápřahu 12 h.denně.Církev se o Cikánskou mládež stará (starala) jako málokterá instituce. V Toužimi jsou Romové nakvartýrováni také přímo na faře a farář jim dělá domovníka a údržbáře. Je to  jeho volba, ale NE povinnost, nikdo jej k tomu nemůže nutit. V Benátkách n. Jizerou se pater z řádění Cikánů, kteří také byli ubytováni na faře, skoro pomátl na rozumu, musel být přeložen do Kostelce n. Č.L. a do Benátek byl převelen razantní polský kněz , ranař, z Poříčí n. S., který si s nepřizpůsobivými nájemníky už poradí...

Známé je i angažmá P. Čunka ( br.J. Čunka, senátora) v sev. Čechách atd.

Nerad bych tady popisoval detaily vražd katolických kněží po sametu, nakonec ne všechny souvisí s Cikány/Romy. Ale každopádně souvisí s rozněcováním nenávisti k církvi a křestanství obecně. Počet po r.89 zavražděných paterů je už vyšší než počet  kneží popravených komunisty.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

23. 10. 2009 0:40
Re: K článku:

Spíš nám pověz o všech těch duchovních, kteří s minulým režimem kolaborovali.

Proč bys ty detaily vražd katolických kněží nerad rozepisoval? Je vůbec o čem psát? Jen do toho. A také mě zajímá ta zmínka o Romech. "ne všechny souvisí s Romy" - To znamená, že většina ano? Já nevím, možná bys ta svá tvrzení nějak podepřít... jinak by si náhodný čtenář této diskuze snad mohl myslet něco o rasistickém podtextu tvého "příspěvku". Což by byla velká škoda, vždyť ty jsi přece křesťan, následovník Ježíše Krista, takže o žádném rasismu, antisemitismu apod... nemáš ani ponětí, co?;-);-D

0 0
možnosti
S

Semper2

22. 10. 2009 22:10
Forreste, ty musíš být ozdobou každého

policejního režimu: vždy nastražené uši i oči, diktafon  a zápisník v kapse....

Jsi jen malý primitivní fízl, opět ses předvedl.Rv

0 0
možnosti
MN

Forrrest

23. 10. 2009 0:31
Re: Forreste, ty musíš být ozdobou každého

Je zábavné, že se pozastavuješ pouze nad obstaráváním důkazů o rasistickém jednání církevních představitelů, zatímco samotný nemorální (a nadto i trestný) čin tě nechává zcela chladným. Ale co čekat o katolické ovce? Alespoň základní morální cítění?;-D;-D;-D

0 0
možnosti
M

Medvedref

22. 10. 2009 17:13
No jasně

No jasně každý je rasista že pánové a dámy,Tady už někteří lidé vidí rasizmus v každé věci,to je na léčebnu,tímto stylem bude za pár let trestná i bílá barva na zdi.

0 0
možnosti
OK

999

22. 10. 2009 21:44
Re: No jasně

A proč by měl být každý rasista, trubko? Rasista je rasista. Já rasista nejsem. Kdo nadává cikánům je rasista. Tak to bylo a nic se na tom "dnes" nezměnilo. A kdekoli se na toto téma píše, rasisti se houfujou. Na tom taky není nic divnýho. "Nový" je jen to, že se píše. Za mýho mládí se pouze mluvilo. 

0 0
možnosti
B

blogatorka

22. 10. 2009 15:21
To jsou rodiče těch dětí skutečně od rána do

veřera tak zaměstnaní prací, že výchovu svých dětí svěřují nějaké organizaci?  Pokud tolik pracují, jistě mohou tuto organizaci, kt. jim vychovává děti, sponzorovat. Třeba koupit starý domek a rekonstruovat pro potřeby organizace? 

0 0
možnosti

bondy_

24. 10. 2009 19:41
Re: To jsou rodiče těch dětí skutečně od rána do

Mial blogerko, nepochybuji, ze se pokousite radobyironicky akorat navazet do Cikanu  - ja teda mam z clanku dojem, ze spis slo o celkem dobre bezici projekt na vytahnuti deti z ne moc optimalniho prostredi v rodinach a ukazani jim jineho zivota, nez ktere jim jejich prostredi muze nabidnout, coz byla dobra vec - ktera ted sla do kytek.

0 0
možnosti
PP

Euronymos

21. 10. 2009 17:36
Příklad

Uvedu jenom hypotetický příklad. Já jakožto příslušník minority jsem vlastníkem určité nemovitosti. Tuto nemovitost pronajmu příslušníkovi majoritní většiny. Ten buďto bude plnit smluvní podmínky ( já budu spokojen ) a nebo nebude ( vypovím smlouvu a nechám nájemce vyvést klidně i za asistence PČR ). Pokud i přes spokojenost s nájemcem mám možnost výhodnější spolupráce s někým jiným, tak stávajícímu nájemci dám dle smluvních podmínek výpověď.

- Na tomto jednání se asi shodneme, že se o rasismus nejedná, že ?

Na druhou stranu, pokud se podmínky otočí a já jakožto pronajímatel budu příslušník majoritní společnosti a nájemce členem minority a postup bude naprosto do písmenka stejný, tak jsem označený jako rasista. Ostatně jsem také rasista ( a nezlobím se na to ) kvůli tomu, že chci aby příslušníci minority chodili do práce, jejich děti do školy a chovali se tak, aby s majoritou nevznikaly zbytečné problémy.

Jinak si myslím, že by vám cikáni měli poděkovat za tento danajský dar.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

21. 10. 2009 18:19
Re: Příklad

Demagogie. Smlouva NEBYLA vypovězena podle zákona, pokud pohnutky, které k tomu vedly, byly rasistické. Rasismus je osobní věc každého člověka, ale pokud vede k omezování lidských práv (k čemuž zde pravděpodobně došlo), pak se z osobního problému stává problém veřejný.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

21. 10. 2009 17:10
Odsouzeníhodné

Bohužel, z právního hlediska je to zřejmě v pořádku. Sice to opravdu vypadá na rasismus, naneštěstí nejsou důkazy (pan Voráč měl být mnohem prozřetelnější a pořídit si diktafon, a třeba i skrytou kameru).

Nikoli však z hlediska morálního. Církev (ano, přesněji řečeno zmíněná farnost, ale církev za ni zodpovídá) odmítla pomoci veřejně prospěšné organizaci. Toto jednání je třeba porovnat s tím, co o sobě církev hlásá, a jak její význam brání její ovečky. U církve jsou uváděny 2 základní "přínosy" pro společnost: 1) sdružuje věřící, 2) charitativní činnost. Bez (1) by se lidé snadno obešli (víra je privátní záležitost - což většina věřících Čechů potvrzuje i tím, že se v kostelích téměř nezdržují). Co se týká bodu (2), ten je právě touto aférou těžce zpochybněn. Vida, kromě typického křesťanského antisemitismu se nám odhaluje další tmavá stránka katolické církve. Musí to být neuvěřitelná schizofrenie - být katolíkem a současně KŘESŤANEM, nemyslíte?

0 0
možnosti
PP

Euronymos

21. 10. 2009 17:24
Re: Odsouzeníhodné

K čemu by byl dotyčnému diktafon, či skrytá kamera opravdu nechápu, ale budiž.

To, že církev káže vodu a pije víno je známo nějakých 2 000 let, takže tomu se také nedivím.

0 0
možnosti
PP

Euronymos

21. 10. 2009 17:06
.

Tento problém je mi absolutně vzdálen a ukraden, ale přesto si neodpustím napsat tento příspěvek, tzn. od pronajímatele.

Jak sám píšete, tak výpověď byla dána a vykonána dle nájemní smlouvy, takže v čem je problém. To žijete v jakém státě, kde majitel nemovitosti NEMŮŽE dát dle smluvních podmínek výpověď CIKÁNOVI ?

Nepřišla platba. Mě jako majitele nemovitosti a taktéž pronajímatele vůbec nezajímá důvod neuskutečněné transakce, mě zajímá pouze výsledek a ten je, že peníze do smluvně dohodnuté data nepřišly. Taktéž to znamená porušení smlouvy, tzn. možná výpověď smlouvy. A dokonce 100% prohlásím, že je to chyba nájemce, jelikož ten si má vždy ověřit, jestli daná platba došla do požadovaného data. A jenom hlupák si tento fakt neověří, zvláště když k takovému ověření nemusíte do banky, ale uvaříte si v klidu kávu, můžete si k ní dát cigaretu a u toho zapnete svůj browser a během okamžiku máte přehled nad všemi transakcemi.

0 0
možnosti
PP

Euronymos

21. 10. 2009 17:12
Re: .

Takže suma sumárum. Chyba je na straně cikánů, kteří porušili smlouvu, která jim byla dle smluvních podmínek vypovězena. Proč jim tedy dávat ještě danajský dar v podobě tohoto článku.

Btw. Nerozlišuji lidi na bílé, žluté, černé, rudé, byť bych měl k tomu pár důvodů. Dále zastávám názor, že každý člověk si zaslouží respekt a to min. do doby, než otevře ústa a něco z nich vypustí.

Btw.2. V životě bych jako nezaměstnal cikána, i kdyby mi platil stát celou jeho mzdu.

0 0
možnosti
A

agas

21. 10. 2009 16:26
Ze srdce starého khamoráckého barda 1

První část Rv

Milý Patriku, díky za snahu o pohled z obou stran. I když trochu tuším, jak a proč se situace takto vyhrotila, jsem hodně smutný z toho, kam to až došlo a jakým způsobem se to řeší. ;-(

Je za tím spousta nedorozumění, částečně plynoucí z předsudků na obou stranách, částečně z neschopnosti pochopit odlišnost toho "druhého světa", částečně ze strachu před tímto "druhým". Jako člověku, který Khamoro spolu s dalšími chodovskými Romy i gádžy zakládal a s první a druhou generací "khamoráků" toho prožil fakt hodně, je mi z toho všeho fakt hodně smutno.

P. Petr Hruška, t. č. spolufarář v Chebu (http://www.farnostcheb.cz)

Pokračování R^

0 0
možnosti
M

macik28

21. 10. 2009 14:48
Petroleum ala právnička.

Jsou zvyklí brát,brát a škodit..To je jejich sv.právo.Ať jsou rádii za leta shovívavé církevní náklonnosti a pěkně poděkují.

0 0
možnosti
S

sámvelkýmao

21. 10. 2009 12:49
no

Hlavní věcí,kterou v této lapálii postrádám,je NESTRANNOST.Každej si hájí jen to svoje a nedívá se na to s chladnou hlavou a z právních hledisek.A pro zjištění pravdy tady máme přece naši vysoce profesionální policii a vyšetřovatele a dozajista fundované a nezávislé soudy.Takže,pokud se někdo cítí poškozen,nechť se obrátí na příslušné úřady,a ty ať rozhodnou.Jakákoli mediální prohlášení zúčastněných jsou leda tak na dvě věci.Nanic a na............druhý nic...........;-D;-D;-D

0 0
možnosti
OK

999

21. 10. 2009 14:53
Re: no

Tak to já žádnou nestrannost nepostrádám. Nejsem blázen. Jak říkaj ty malý děti: "Jeden si to staví a druhej mu to boří!" Jak by se dala očekávat nestrannost? Od koho? Od toho, komu něco uličníci zbořili?

Protože nemáme kompletní informace, nemá cenu dělat závěry proti konkrétním lidem, ale pořád ještě víme co je podstatné: 1/ že Khamoro má cenu a že stojí zato to podporovat a 2/ církev má lidem sloužit, ale svrchovaně, tj. je na ní, aby se rozhodla kde a jak a čím. Nikdo nemá právo si stěžovat, že mu církev nevyhověla. Od toho tu nejsme.

Z těchto dvou důvodů má smysl takové články uveřejňovat. Jistěže je to subjektivní hodnocení Slouží to k tomu, aby si "věci" sedly tam kam mají. Rasistům a náckům navzdory!

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).