Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vladimir Klk

6. 2. 2008 12:15
Procikansky cenzor

Vidim ze zde opet funguje demokraticka procikanska diskuze. Cenzor (evidentni procikansky aktivista) brani v napsani jakehokoliv textu nehlasajici slavu cikanskemu narodu a ma tu drzost mazat mi i prispevky ve kterych bych rad vysvetlil mr. bangovi jak se veci skutecne maji. Takto si zeleny prazak predstavuje diskuzi o cikanech. Mate volnost nazoru,ale jen pokud cikany budete chvalit, jinak vas mazu. Cenzore preji vam mnoho cikanu v sousedstvi a velmi velmi dlouhy zivot.

0 0
možnosti
I

iviska

6. 2. 2008 12:58
Re: Procikansky cenzor

 Vedle našeho bytu žila česká rodina byldeli jsem tam celých 25 let byla to rodina,která celý život jen chlastala, Jejich 2 dvě děti stejně staré jako já a můj bratr ( 35 a 37) byly to chudáci,o které se  starala moje maminka, protože když ona jim nedala najíst tak by asi  nevydržely.Moc dobře si pamatují co jim moje máma napekla buchet kolikrát jim dala najíst a vyprala věci  a nebo je jen tak pohladila tak jako to maminky dělají pamatují si to a přesto z toho kluka je dnes vyholený a vypatlaný skinhed ,který hlásá že nesnáší cikány je to byčejný nevyučený ubožák s oholenou hlavou a jeho sestra je špinavá feťačka,která se jen potuluje po světě. Já mám střední školu už 15 let mám práci o které se Vám třeba ani nikdy nezdálo ,studuji VŠ a můj bratr má úspěšnou firmu ,která zaměstnává 40 lidí.A teď mi řekněte proč my mámé být pro takové lidi póvl ? Jenom proto ,že jsem romové?Tak to je dost málo. A hlavně neříkejte ,že jsme vyjímky protože to je alibistické.

0 0
možnosti

Jiří

6. 2. 2008 12:15
Vsadit na kartu ublíženosti a ukřivděnosti není dobré

Nemyslím, že to je romský zvyk, ale je běžný v českém prostředí. Takže si ho snad Romové osvojili. Ale jejich vynález to není.

Asi to souvisí s tím, že český národ žil v porobě - pod komunisty, předtím nacisty. Předtím RAkouskem. Ublíženost znamená, že s tím, kdo mi ublížil, nikdy kamarádit nebudu. Nejde to z mé strany.

To je rozšířené v české mentalitě a v současnosti tak postupují Romští aktivisté. není to ale dobré - jak pro vzáj. vztahy, tak pro ně samotné.

Prostě chybí takový americký styl - postavit se k problémům sebevědomě čelem, začít s věcma něco dělat, ne jen naříkat - aby ostatní litovali či pomohli. Spíš si pomoci vlastním úsilím.

Myslím, že Romové jsou schopni studovat školy jak každý jiný. Což dokazují i jejich vysokoškoláci. Jenže je to o přístupu.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

6. 2. 2008 12:45
Re: Vsadit na kartu ublíženosti a ukřivděnosti není dobré

Jenže Jiří, to je pořád dokola. Tahle debata se tady vede měsíce. Proč nám pan Banga nenapíše něco o tom, jak se snaží pomáhat Romům a jaké má to jeho snažení výsledky? Proč pořád pláče nad tím, jak jsme jánevímjací.

Kruci Romové. Jestli jste tak hrdí, jak o sobě rádi tvrdíte, tak si hrdě vyhrňte rukávy a pusťte se do škol a učilišť. Práce pro kvalifikované lidi je dost. A pak přijďte a řekněte - hej gadžo, to čumíš, co. Zatím spíš vidím buď alibismus nebo to, že se nějaký Rom, pokud něčeho dosáhne svého romství zřekne. To je "zajímavé".

0 0
možnosti

Petr

6. 2. 2008 12:05
Aha

Dobrý den, pěkný článek, možná na můj vkus trochu ublížený a plný patosu. Nebojíte se sám sobě přiznat, že problém s integrací nebude mít příčinu v tom, zda někdo s někým nesmí kamarádit, ale je o tom jestli se někdo dokáže "normálně" chovat, chodit do školy, makat a nekrást. Když Vás 100x štípne vosa, po 101x ji pokoušet ochočit nebudete, není přece problém v jednotlivých vosách, ale v tom jak se ve své podstatě a většině chovají. Asi by se příměr k vose dal i rozvíjet, ale nebudu to ztrapňovat a přirovnávat člověka k vose.  To co chci říct je, že v naší zemi žije velké procento lidí kteří nejsou součástí jiného etnika a dělají problémy taky. Ten problém, který popisujete jako nějaké dogma o tom proč se někdo nemůže chovat tak jak má, protože na něj ostatní byli zlí... to bych přirovnal obhajobě masového vraha Zelenky, který tvrdí, že je obětí pracovního stresu... Nebuďte prosím trapný a ublížený, je spousta lidí, kteří mají větší důvody mají a nemají potřebu o tom psát.

0 0
možnosti

R Havlik

6. 2. 2008 11:44
uber plyn

Ahoj Patriku, trochu vic odstupu. Zda se mi, ze te ti hlupaci okolo dohnali trochu do kouta. Jen se snazim trochu poradit. Nezlehcuj jim to a priste to pust zase trochu s nadhledem. jako na zacatku. Tohle je skoro nahravka na smec. A to je skoda. Hezkej den ti preju

0 0
možnosti

Cartouche

8. 2. 2008 15:50
Re: uber plyn

Zapomněl jsi dodat: "Já nejsem hlupák. A tudíž se chytře vyhýbám cikánským čtvrtím a nemám s nimi zatím žádné špatné zkušenosti."

0 0
možnosti
M

matracen

6. 2. 2008 11:36
Jako vždy

Účelové polopravdy,které si každý normální přebere po svém.

0 0
možnosti

Beavis

6. 2. 2008 11:53
Re: Jako vždy

Účelové polopravdy? Při vyprávění o svém dětství? Nebo jsi ho celé dětství sledoval a víš, že kecá, že se s ním všichni směli kamarádit atd.? Svým dětem bych spíš zakazoval se bavit s takovými, jako jsi Ty, k Bangům by klidně mohli i na celé prázdniny. A abych předešel podobně "inteligentním" reakcím, jako je Tvůj příspěvek: jsem bílý, SŠ vzdělaný heterosexuál, nefetuju a měsíčně platím na daních desítky tisíc. :-P

0 0
možnosti

ddnes

6. 2. 2008 11:32
reakce

tohle možná pravda!proč jste nenapsal co s tím chcete dělat jak to chcete změnit!myslím,že obrovský kus práce je především na straně cikánů! 

0 0
možnosti

Andy

6. 2. 2008 11:30
Mam tu zkusenost

a vim, ze vse, co autor napsal je pravda. Znam par milych romskych zen a muzu, kteri maji stejnou zkusenost. A a vidim to i ve skole u spoluzaku sve dcery. Je desive a strasne, kdyz v 2. tride deti reknou romske holcince, ze s ni nechteji byt v druzsvu pri sportovni zabave. A to reknou nesetrnou holou vetou "nebudeme v drustvu s cikankou". Vzpamatujte se lide, prosim.  Neucte nevinne male deti nenavidet druhe a hodnotit je dle puvodu, barvy pleti ci toho, jake nosi saty. Je to zrudne.

0 0
možnosti

Jiří

6. 2. 2008 12:08
Re: Mam tu zkusenost

V Německu jsem zažil, že pro Němce byli čeští pracovníci - asi jako u nás se hledí na Ukrajince. Pracují dobře, ale hledíme na ně svrchu. Je to nespravedlivé, ale každý má 2 možnosti. Bud dál dělt v Německu - za víc peněž, či abych ovlád jazyk apod - nebo se vrátit - a nemít dané potíže.

Řešení by nebylo začít si co nejvíc nahlas stěžovat, jací jsou ti Němci xenofobové, připomenout ještě Hitlera či plynové komory. Obojí je pravda, ale nepomohl bych si tím. Vztahy takové věci nezlepšují.

Pokud začnu někomu šlapat na paty, tak se mnou kamarádit nebude. Pokud určité věci přehlédnu, tak časem mezi Němci kamarády najdu.

0 0
možnosti
S

Jiří

6. 2. 2008 11:25
O integraci nestojí především Romové, většina

Takže řada z nich neovládá češtinu, přestože tu žilí po staletí (cca 700 let). Negramotnost je div ne zásluha - byli obětí pronásledování! Romové drží pohromadě, jak spolu běžně Češi nedrží. Drží si své zvyky a nemají zájem přejímat zvyky a styl života většinové populace.

I jiné menšiny si drží své zvyky. S tím rozdílem, že Vietnamci, Ukrajinci apod. pracují - víc než češi. Jazyk zvládají kupodivu velmi dobře, jejich děti ve škole mají lepší prospěch než většina českých dětí. Drží si své zvyky, ale je tu snaha osvojit si zvyky země - aspon ty, co se očekávají. Rozhodně netrácí svoji identitu.

Problémy, zločiny - jsou i s těmito menšinami. Jenže zločin např. Čínanů se týká většinou vyřizování účtů v rámci jejich komunity, málokdy to zasáhne zbytek populace. U Romů - při vší úctě - to je přesně naopak.

Takže se divíte, že rodině nechtějí to kamarádství? Třeba jen nechtějí, aby dítě nezačlo mluvit sprostě, nezačlo krást či nemělo nepatřičnou sexuální výchovu.

0 0
možnosti

Andy

6. 2. 2008 11:36
Re: O integraci nestojí především Romové, většina

A kdo tady mluvi o tom, ze se maji vasi deti pratelit se sprostaky, zlocinci a podobne? Jenze....clovek se ma soudit az podle cinu. Ne predem. A pokud sve deti vychovavate slusne - bude si k sobe hledat rovne. A prateli se li s romskym ditetem - nenapada vas, ze to dite asi bude mile, simpaticke, vesele, kamaradske? A pro pritele by meli byt dvere vaseho domu otevrene. A vasi srdicka. Nelze cloveka hodnotit apriori. Predem predpokladat, ze je to hulvat a zloduch. Ale vy to delate....a zajimave je, ze pouze vuci jedne skupine lidi.

0 0
možnosti

Markéta Hrdoušková

6. 2. 2008 11:21
Přesně kvůli tomu

jsem ráda, že žijeme za hranicemi. Doufám, že tohle bude jednou z hlavních věcí, kterou si moje děti odnesou - je jedno, jestli je kamarád černý, žlutý nebo modrozelenofialový.

Když jsem byla malá, měla jsem romského kamaráda v pavlačovém domě v Praze Holešovicích, kde bydlela moje babička. Měl asi 8 sourozenců, z nichž zrovna 5 pobývalo v kriminále. Honili jsme se p pavlačích na koloběžce...a babička nikdy neřekla, že k nám nesmí. Moudrá to žena. Nebo že by se bála, žeby jí potom vymlátili okno? ;-)

0 0
možnosti
T

Tryskoprd

6. 2. 2008 11:17
Tlačte na kamarády, ať se chovají

jako slušní lidé a nebudete muset psát tyhle články.

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).