Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Cyberpunx

6. 2. 2008 14:00
Negeneralizuji, ale...

Není potřeba házet hned všechny do jednoho pytle. Je mi celkem jedno jestli je někdo Čech, Cikán nebo nějaké jiné národnosti. Co pro mě hraje roli je, jak se chová vůči svému okolí a společnosti ve které žije. A pokud se Cikáni, kteří se na území Čech, Moravy a Slezka usídlili už ve středověku (15. století, tuším), nebyli schopni naučit český jazyk (až na výjimky), tak o žádnou integraci nestojí a budou vždy na okraji společnosti. Znalost jazyka země ve které člověk žije je totiž základ na kterém stojí všechno ostatní. A 600 let je dost dlouhá doba... [>-]

0 0
možnosti

noname

6. 2. 2008 13:51
to je normální

je to smutný, ale lidi prostě mají rádi myšlenkové zkratky. Těžko asi rodiče řeknou "s tím se nescházej, jeho rodina jsou kriminálníci, nevzdělanci, bezdomovci, špinavci ...", ale prostě to smrsknou do jednoho "cikáni", protože prostě v jejich okolí všichni kriminálníci co znali byli cikáni.

Já jsem právě naštěstí znal pár príma cikánů z pár príma cikánských rodin, a proto prostě NIKDY nemůžu říct něco ve stylu "cikáni jsou verbež", protože prostě bych to musel vstáhnout i na ně. Naopak jsem se setkal s hodně "bílé verbeže", a taky prostě nemůžu nadávat na bílé. Prostě to jestli je někdo verbež není o barvě pleti. A myslím, že dnešní mladí rodiče už s tím problém vesměs nemají (a jestli ano, tak bych osobně s nimi nechtěl mít nic společného já)

0 0
možnosti
MH

Helena1

6. 2. 2008 13:36
Jsou vyjímky, to ano...

Ale většina cikánů jsou "fuj". A je to na vás cikánech, aby jste dokázali, že nejste "fuj".

Plačte si, že bílí jsou na vás zlí. Lepší je plakat, to dá méně práce než něco dělat.

Jděte na to opačně - něco dokažte - a pak si i vás začnou bílí vážit. (Ostatně to je i váš - byť pouze jako jednotlivce případ)

Pročpak si asi lidi váží víc úplně cizích Vietnamců než domácích cikánů - přemýšlejte!

0 0
možnosti

Wopi

6. 2. 2008 13:32
seš strašně ustěžovanej chudáček

aneb furt ufňukanej a paranoidní "VIP" Rv

0 0
možnosti

LM

6. 2. 2008 13:29
Mno,

Svým dětem bych doporučil to samé. Z jednoho prostého důvodu - od drtivé většiny cikánů by se mohli naučit jen to špatné.

0 0
možnosti

pitrýsek

6. 2. 2008 13:27
dokolaadokola

Vážený pane Bango, to je pořád dokola. Jak mám svým dětem vysvětlit skutečnost, že se nic nestane když mého 10-letého syna okradou cikáni při cestě ze škole. Podle jeho slov berou ostatním svačiny a požadují od nich peníze. Všichni mají strach se ohradit, protože moc dobře ví co je čeká. Okamžité obvinění z rasismu. Jednu scénu jsem již ve škole náhodou zažit a můžu vám říct, že reakce cikánů byla tak otřesná a šílená, že normální člověk to bohužel přístě přejde a jenom si povzdechne co všechno je dnes možné. Já rozhodně nepotřebuji své děti k něčemu navádět. I ve svém věku si to umějí v hlavě srovat jak a s kým se kamarátit chtějí a s kým ne. Na základě svých osobních zkušeností jim však vždy doporučím (pokud budou o moc radu stát) se od nich držet dál.

0 0
možnosti

strycek_Pompo

6. 2. 2008 13:19
Z toho vyplývá,

že poměr lidí bez předsudků v majoritní společnosti zhruba odpovídá poměru lidí typu pana Bangy v romské minoritě. A pak už se můžeme jen hodiny bavit na téma, jestli bylo dřív vejce, nebo slepice.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

6. 2. 2008 13:56
Re: Z toho vyplývá,

R^R^R^

0 0
možnosti

Martina

6. 2. 2008 13:19
Pláčete na špatném hrobě

Promiň,ale rómská menšina se vždy prezentovala jako Ti kteří nechtějí dělat a hlavně Ti kteří berou sociální dávky. Tak se pak nemůžeš divit že Vás lidi nemají rádi. Jste u nás vepsáni jako lidi na které musíme my "bílí" makat. Nejsem rasista, ale člověk který viděl třeba Vsetínský dům , kde rómové bydleli. Tedy jestli se dá mluvit o bydlení. Byl to opravdový hnus Vsetína. Kdyby tam bydleli bílí lidé tak by jim nikdo náhradní bydlení nedal. Vždycky jste dostávali ze státu nejvíc a je to tak i dnes. Většina Vás totiž ještě nepochopila , že pro peníze se musí makat.

0 0
možnosti

Rosta

6. 2. 2008 14:14
Re: Pláčete na špatném hrobě

jj SOUHLAS R^R^R^

0 0
možnosti

Lenka

6. 2. 2008 13:02
Kamarádi....

Pocházím z vesnice na severní Moravě a nikdy jsme žádný problém s Romy neměli. Vždy jsme je brali jako normální občany a nedělali jsme mezi námi a nimi žádné rozdíly. Už od jeslí jsem měla kamarádku Romku, na základní škole jsem chodila do třídy s dalšími Romy a rozhodně nebyli vyřazeni z kolektivu. Normálně jsme se navštěvovali po škole. Rodiče nám nikdy nezakazovali s němi kamarádit, natožpak navštěvovat je doma. Absolutně nikdo nedělal rozdíly! Ze základní školy jsme už dlouho, ale pořád jsme v kontaktu. Někteří Romové si vzali za manžele 'bílé' a nikomu ve vesnici to nepřišlo divné nebo odsouzeníhodné.

0 0
možnosti

vobtahlo

6. 2. 2008 12:47
Celkem souhlasím,

Článek je hodně ubrečený až nepatřičně.

Většinou potkávám velmi sebevědomé nabušené mladé rómské muže.Ale je to jen výraz malého sebevědomí, kde místo mozku funguje sval.

Mám příklad v rodině, kde od mojí blízké příbuzné dcera založila svazek s cikánem.

Mají i děti.Celý problém není jen u Gádžů.Cikánská menšina musí vyvinout maximální snahu minimálně srovnat krok s ostatními.Musí uvěřit , že se to vyplatí.Pozitivní diskriminací se nic nevyřeší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).