ČRO, osvoboďte Bajcúra! Aneb otevřený dopis Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

Je to už devět měsíců, co vznikla ve studiu Českého rozhlasu hudební pohádka, která měla těm nejmenším posluchačům naznačit, jak složité je někdy býti Romem a že krást a podvádět se nemá, protože to vždycky skončí peklem. 

Vážená Rado pro rozhlasové a televizní zpravodajství,

 

S údivem pozoruji dění kolem rozhlasové pohádky  O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi, kterou pro ČRO zpracovala dramatička Kristýna Žantovská. Ta byla natočena v lednu 2016 a finálně zpracována v březnu téhož roku ve studiu ČRO v Brně s vědomím, že bude odvysílána v pravidelné nedělní relaci hlavní stanice, určené dětem. Ostatně, protože se jedná o pohádku, těžko volit jiný čas a prostor, než je právě ten, určený nejmladším posluchačům.

K údivu mému a údivu všech lidí, kteří na pohádce spolupracovali, se ale dosud do vysílání nedostala a dosud se ani nerozhodlo, kdy a jak se pohádka odvysílá. Poslední a neoficiální informace, která je mi známa, je noční čas na stanici Vltava.

V souvislosti s tím mne napadá několik otázek.  Zásadní jsou dvě.

 

a./ proč Český rozhlas pohádku zařadil do vysílání stanice, která pohádky nikdy nevysílá a kde si jí dětští posluchači, kterým je pohádka určena, zkrátka nenajdou?

b./ proč  Český rozhlas zcela záměrně nevkládá do vysílání již dokončené a zaplacené dílo, zejména v situaci, kdy se do vysílání zařazují materiály, které se dokončily den před uvedením?

 

Ze zdrojů v ČRO se mi dostaly informace o výtkách, které vedení mělo k samotnému pojetí pohádky. Protože jsem aktivně spolupracoval na scénáři, mohu zodpovědně říci, že pohádka má za účel nejen pobavit, ale také přinést dětským posluchačům jiný pohled na romskou komunitu v ČR, která je všeobecně vnímána velmi negativně. Pohádka poukazuje na složitost života Romů v ČR, ale zároveň nese poselství o tom, že kdo lže a krade, má být potrestán bez ohledu na to, kdo to je. Mohl bych Radě vyjmenovat desítky pohádek, které nesou stejné poselství a ve veřejnoprávních médiích prostor dostaly, protože to je mimochodem jedna z funkcí, kterou veřejná média podle mého názoru mají.

 

Pokud má veřejnoprávní médium za úkol (mimo jiné) vzdělávat, měl by podle mého názoru publikovat i jiná díla, než například reportáže s titulky:

 

Jak zlepšit soužití lidí ze sídliště Kovářská a okolními domkaři?

Sídliště Kovářská se stalo pro jeho obyvatele pastí

Polovina Romů, kteří jsou v Česku, žije v sociálním vyloučení

Problémy spojené se sociálně vyloučenými lokalitami v Novém Boru pomáhá řešit vládní agentura

Oběti romského holocaustu si dnes v Letech u Písku připomněly jejich rodiny a hosté

Nastěhovala se do Varnsdorfu poznat soužití místních Romů se starousedlíky

Příběh muže, který dokázal dát naději mladým ztroskotancům

Pokuta realitní kanceláři za diskriminaci Romů

ČOI uložila pokutu brněnské realitní kanceláři Lionix za diskriminaci Romů

 

Pohádka má poučit nejmenší diváky a vyvolat v nich otázky. Účelné zadržování tohoto díla je z mého pohledu silně diskriminační a v neposlední řadě se jedná o naprosté mrhání penězi z rozhlasových poplatků.  Tímto vznáším oficiální stížnost na ČRO, protože vše co jsem popsal, považuji za naprosté selhání smyslu veřejnoprávního média.  Uvedením v nestandardním čase na nestandardní rozhlasové stanici ČRO aktivně brání v tom, aby v budoucnu aktuálně dospívající veřejnost o Romech smýšlela svobodněji, bez zděděných schémat a generalizací. A nebojím se napsat, že přístup ČRO v tomto směru považuji za rasistický.

 

Prosím Radu o vyjádření k problému a informaci o tom, jak s mou stížností naložila.

 

S pozdravem

 

Patrik Banga

 

 

 

PS: 

 

S ohledem na všechno, co jsem napsal, si posluchač prostě vlastní názor udělat nemůže. Pohádka se nemůže zveřejnit, pokud jí rozhlas nepustí. 

Koho by to zajímalo, může si přečíst recenzi: http://www.divadelni-noviny.cz/o-nepohodlnem-bajcurovi

 

Autor: Patrik Banga | neděle 25.9.2016 8:20 | karma článku: 20,02 | přečteno: 2640x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60

Patrik Banga

Jak jde čas na hřbitově...

12.2.2017 v 7:55 | Karma: 16,87
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.