Pražská taximafie půjde konečně k soudu. Podívejte se na video ze zatýkání

10. 08. 2016 13:17:00
Mafie jako silné slovo? Možná. Ale zákrok policie přesně odpovídal tomu, jak taxikáři jednají se zákazníky a nejen s nimi. A zatčení taxikáři byli překvapeni, protože "jejich" člověk jim tentokrát nedal vědět. Chcete vidět víc?

K taxikářům jsem se dostal vlastně náhodou. Když jsem natáčel reportáže o zastřelených taxikářích, musel jsem chtě nechtě mezi ně. A velmi se podivoval nad tím, jak se vlastně rozdělují mezi sebou. Třeba v Dlouhé ulici mi totiž můj řidič odmítl zastavit s tím, že si nenechá rozbít auto. Skupinka místních taxikářů kolem Roxy totiž má svůj plac, a kdo jim tam přijde, se zlou se potáže. A za několik minut jsem viděl i důkaz, protože i když jsme zastavili o dvacet metrů dál, stejně mu přišli místní vyhrožovat.

Stejná situace je v noci na Hlavním nádraží, kolem Florence, náměstí Republiky. Partičky taxikářů si tam drží svoje místa, a kdo tam chce jezdit, musí zaplatit. Že o tom ví policie, nemá smysl psát. Ví, ale neudělá s tím nic. Vědí to i majitelé těch lepších taxislužeb, ale ani oni nemají šanci. Zvlášť když taxikáře při jednáních zastupují ti, kdo vládnou té nejvýnosnější části Prahy. Staroměstskému náměstí.

Tam mimo jiné jezdil i první zatčený a aktuálně obviněný taxikář Aleš Šotola. Toho přistihl Janek Rubeš u toho, když chtěl za jízdu z centra na letiště dva tisíce korun. A přitvrdil, pasažérce údajně bránil opustit auto, dokud nezaplatí.

*

*

Člověk by si řekl, že pokud existuje videozáznam a výpověď postižené pasažérky, nastoupí policie. Taxikář dostane mastnou pokutu, zákaz činnosti a k tomu ještě obvinění z omezování osobní svobody a vydírání. Realita je ale taková, že Šotola ještě v červnu 2015 čelil 39 správním řízením s pražským magistrátem za 1,9 milionu korun a do zatčení vesele jezdil dál.

Zdeněk Ponert, který se prohlásil jedním z předáků taxikářů, zase chtěl jezdit za 99,- Kč za kilometr a magistrátem schválenou taxu odmítal. Do zatčení si vesele jezdil a třeba parkování, to vůbec neřešil. Kdo z nás si troufne zaparkovat tak jako on?

*

Podobně jezdil i další zatčený, taxikář známý jako Giovanni Piscicelli. Ten při zatčení policistům utekl a chycen byl až po krátké honičce.

*

*

O to víc jsem byl překvapený, že státní zástupce Lelek konal a po letech, kdy si partičky dělaly, co chtěly, konečně zasáhl. Ono za vším je sáhodlouhé policejní vyšetřování, ale konečně bylo vidět, že pražské mafie se někdo nebojí. Jenže jak dlouho to trvalo? Jak dlouho magistrátní úředník vynášel informace o kontrolách? Nechce se mi věřit tomu, že policisté nevěděli už před lety. Systém papírků nebo tácků v hydrantech a na značkách znají mnozí, včetně novinářů. A o tom, že taxikáři kradou, se mluvilo už za Béma. Jenže oni jen nekradou. Oni vyhrožují. Když jsem začal zveřejňovat informace o taxikářích, začaly mi takřka okamžitě chodit anonymní sms s výhrůžkami, za které by se nemusela stydět ani Cosa Nostra. A své by o tom mohl vyprávět (a vyprávěl) i novinář Janek Rubeš.

Tak kde byl problém posledních několik let? Omezené pravomoci pražského speciálního Taxi týmu? Strávil jsem s nimi mnoho nocí, ale tihle hoši vlastně nic víc dělat nemůžou. Partička aktuálně obviněných je totiž moc dobře organizovaná. Za mě tedy hurá, konečně někdo něco udělal. Ale proč tak pozdě, to tedy fakt nechápu. Vždyť i turisté jsou celá léta upozorňováni na fakt, že pokud chtějí jezdit za normální peníze, nemají si brát taxíka na ulici...

Žalobce žene k soudu za předražené jízdné šest taxikářů a exúředníka

Více najdete v tomto článku.

Autor: Patrik Banga | středa 10.8.2016 13:17 | karma článku: 41.16 | přečteno: 14755x

Další články blogera

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma článku: 42.51 | Přečteno: 12278 | Diskuse

Další články z rubriky Videoblogy

Dušan Uhrin

Vánoce v čase: Historie a vývoj svátků.

Prozkoumejte záhadu datumu narození Ježíše Krista a původ vánočních tradic v fascinujícím článku, který nahlíží do historie Vánoc. Od raných křesťanských spisů, politických zvratů, až po spekulace o pohanském kořeni vánoc.

13.12.2023 v 17:55 | Karma článku: 5.86 | Přečteno: 215 | Diskuse

Miroslav Slouka

S autistickým youtuberem Markem Sloukou na vánočních trzích v Olomouci

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám ukážeme Vánoční trhy Olomouc.

7.12.2023 v 10:10 | Karma článku: 7.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 2 část

Po minulém článku, věnovaném historickým aspektům počítání dní, hodin, minut a vteřin, se dnes přesuneme k dalším fascinujícím dimenzím času. Zaměříme se na měsíce a roky, prozkoumáme jejich význam.

26.11.2023 v 8:25 | Karma článku: 6.53 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 1 část

"Od egyptských slunečních hodin k moderním ciferníkům: Cesta historií měření času. Příjemné čtení a zhlédnutí!"

14.11.2023 v 16:00 | Karma článku: 8.75 | Přečteno: 140 | Diskuse

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 453 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...