Patrik Banga

Mlčeti zlato… zvláště o věcech, o kterých nic nevíte

29. 05. 2012 9:09:48
To je zhruba můj vzkaz romským nacionalistům, kteří se rozhodli podávat trestní oznámení na hlavní aktéry kauzy v Břeclavi, která posledních pár dnů stále hýbe emocemi na všechny strany. Ta skutečně poškozená strana, tedy břeclavští Romové, prokázala charakter a podala virtuální ruku ke smíření. „Aktivisté“, kteří o břeclavské kauze četli maximálně v novinách, podávají trestní oznámení.

Kauza byla složitá. Jedni se omlouvali, druzí se hádali. Břeclavská komunita Romů stále trvala na tom, že z jejich řad čin nikdo nespáchal. I já sám jsem si to začal myslet až ve chvíli, kdy jsem přijel prvně na místo. Místo ghetta jako v amerických filmech jsem viděl čtyři uklizené baráky a klídek, který vidím skutečně málokdy. Tady nechodí vrazi... ani gangsteři. Jediný, kdo by se dal označit hlasitý je jedna z tet, které hlasitě komentovali budoucí nacistickou demonstraci.

Dostatečně hlasití byli i nacisté, kteří pořvávali v Břeclavi „cikáni do plynu“, ač se část lidí snaží tvrdit, že to není pravda. Místní chtějí „spravedlnost“, nacisté chtějí lynč. Romové mají strach, děti schované doma. To je nejstinnější a nejhorší reakce na Petrovu lež. Strach o děti a dětský pláč nikdo a nic nezaplatí. Některé věci se totiž z hlavy vymazat nedají.

Najednou je všechno jinak. Kluk si napadení vymyslel, komunita je očištěna. Matka a Petr se omluvili. Nacisté částečně zmlkli, ozývá se hněv místních, oprávněný. Nyní chtějí Romové spravedlnost, napříč republikou. Nejvíce hlasití jsou ti, kdo o věci nic neví a Břeclav znají z televize. Najednou vyskakují jako čertíci z krabičky. Postupně umlkají i média, věc zdá se spěje do úplného konce.

Romové v Břeclavi dělají smířlivý krok, přijímají omluvu, věc se blíží téměř zázračné shodě. Na rozdíl od mnoha jiných pochopili, že klid a mír ve městě, kde všichni společně žijí, je daleko důležitější, než trest pro Petra, který se svou hloupostí nejvíc potrestal sám. Tleskám a velmi oceňuji toto gesto, protože jej považuji za nejdůležitější věc na celé kauze.

To by ovšem nesmělo být romských nacionalistů. Jeden z nich se s omluvou nesmířil a podává TO, navíc to prezentuje veřejně. Proč zrovna on, to nevím. Možná se jej dotklo, že se Petrova matka neomluvila konkrétně jemu, protože nepoškodila jen břeclavské Romy. Úplně ale nepochopil, že si to lidé v Břeclavi už vyřešili sami, o jeho trestní oznámení nikdo nestojí. Všichni stojí jen o to, aby měli v malém městě klid.

Při vší úctě k některým kolegům onoho aktivisty, vypadá to, jako kdyby si chtěla ona ke všemu kritická organizace nahonit také svoje bodíky, jako ti, kteří věc dovedou do konce. Ještě zorganizovat mítink a pochod... a začne mi to připomínat jedno rádobypolitické uskupení, které všichni kritizujeme.

Vám ne?

Autor: Patrik Banga | karma: 42.51 | přečteno: 9948 ×
Poslední články autora