Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Lež jako věž, že prý režim, jako v koncentráku. Tak to je porušení kodexu blogera a článek by měl být stáhnut z hlavní stránky. Nebo by v koncentráku bylo možné, aby 3 lidé šli vysypat bramborové slupky mimo tábor a na to, že při té příležitosti utekli by se přišlo až za několik dní? A ta Vámi zmiňovaná svědectví? Jak můžete věřit někomu, kdo tvrdí, že děti zemřelé na tyfus, házeli do rybníku? 1) ten rybník by byl po celé roky (možná desetiletí) infekční a kohokoliv by za takový čin odsoudili k letům vězení a za 2) zemřelí z tábora se řádně pohřbívali (oproti koncentračním táborům) a jejich úmrtí se zapisovala do matrik okolních obcí. Mimochodem, když někdo v táboře onemocněl, odvezl se do nemocnice, což se v koncentráku také běžně nedělalo. Až po propuknutí epidemie nebyli převáženi do nemocnice, aby se nemoc nerozšířila, ale nemocní byli ošetřováni v táboře. Zemřelo při tom i několik ošetřovatelek a dozorců.

Je pravda, že se lidé nemají posuzovat na základě své rasy a záměr nacistů vyhladit Romy je obludný. Je také pravda, že měli nacisté záměr vyhladit i slovany (nejdřív využít jako otrockou pracovní sílu) a několik set tisíc Čechů i zemřelo.

Srovnávat Lety s koncentráky je stejně hloupé a neuctivé k lidem, kteří zažili opravdový koncentrák, jako srovnávat školní šikanu s mučením typu vtrhávání nehtů, či broušení zubů a argumentovat tím, že v obou případech lidé trpí a nesmíme poměřovat velikost utrpení.

0 0
možnosti
Foto

Ještě upřesnění. Když vypukla epidemie a lidé na ní začali hromadně umírat a v tom množství již nebylo možné každého zvlášť odvážet na ohledání těla do márnice a pohřbívat, což by znamenalo téměř jisté rozšíření epidemie mimo tábor, zřídil se hromadný hrob. K takovým opatřením ostatně v těch dobách docházelo při epidemiích velmi nakažlivých chorob zcela běžně.

0 0
možnosti

J78a66n 48R18á12ž

8. 3. 2018 19:14

Nrsouvisí to s tematem článku, ale dovolte mi zdvořilou otázku:

V domě kde jsem vyrostl bylo deset rodin Cikánů a dvě rodiny Gadžů. Ve škole to bylo skoro 50:50. Můj nejlepší kamarád byl Cikán a jeho otec byl něco jako Vajda. Čili muž s velkou autoritou jak u Cikánů, tak u ostatních v okolí. Nikdy jsem ho neslyšel se zlobit, když jsem řekl o jeho synovi nebo o něm, že jsou Cikáni, jako já, ani matka nebo děda jsme se nerozčilovali, že se nám říkalo rodina Gadžů. Podezírat mne z nějakého rasismu je hloupost a při tom se mi tak děje jen proto, že pro mne je Cikán Cikánem stejně jako je Španěl Španělem a Angličan Angličanem, protože se příslušníkům těchto národů tak odjakživa v Čechám a na Moravě říkalo a je mi jedno, jak si oni mezi sebou sami říkají A budu vždy říkat Londýn, i když Angličané ho nazývají Lond'n a nemám důvod říkat Římu jinak jen proto, že mu Italové říkají Roma.

Takže proč bych měl Cikánům na stará kolena říkat jinak?

3 2
možnosti

Mluvte česky. Česky je to stále Cikán.

To víte - někdo chce předvést, jak je světový a míchá do řeči anglické termíny, jiní používají slova cikánská. Nevím ovšem, co tím chtějí předvést. :-P

0 1
možnosti

Rv Myslím, že hlavní místní cenzor by si měl tento článek přeřadit z hl. strany do osobních. Psát o Letech a nezmínit dvě fáze režimu a navíc mluvit o holocaustu, to je znevažování židovského utrpení a účelové zamlčování celé pravdy.

Nelze ani čárkou souhlasit s pozdějším odvozem do Osvětimi, ale aniž by kdo tušil, co přijde, tak trochu si svou situaci přivodili sami. Za slušné chování a dobré pracovní nasazení se z tábora propouštělo, část lidí byla převezena do Hodonína a ti, co zůstali až do konce měli v záznamu trvale špatné prac. nasazení a nebo také útěky.

3 2
možnosti

Aha, přivodili si to sami... vás by měli zavřít, to je takový hnus. škoda slovRv!!

2 2
možnosti

Náš celý občanský a sociální systém je postavený pro nás bílé pracující. Vychází ze solidárního principu "Fifty-Fifty", půl na půl, dva na dva.... Dva rodiče mají dvě děti - konstatntní počet obyvatel ..ustálený počet škol, nemocnic a bytů/domů... Do 20 let ze systému jako díte/student čerpáte, dalších 40 let pracujete a do systému přispíváte, dalších cca 20 let v důchodu zase čerpáte .... to je jednoduchá matematika...

Pokud do systému vstoupí lidé, kteří jen 80 let čerpají, nemůže to fungovat.

Pokud se v systému rozhodnou všichni rodiče pořídit 4 děti, tak musíme každých 20 let dvojnásobit počet postavených důmů, škol, nemocnic, obchodů, prostě všeho... pak más čeká cesta 2020 :10 milionů obyvatel, 2040 : 20 mil, 2060 : 40 mil, 2080 : 80 mil ...na to by nám nestačilo ani tempo výstavby ze 70.80 let za Husáka (stavělo se 100 tisíc bytů ročně)....

Číňané to pochopili už v roce 1979, proto jsou dnes na tom lépe než Afrika ...

6 2
možnosti
Foto

Píšete nesmysly hned v více rovinách.

1/ U nás nedosahujeme ani zdaleka na dvě děti na 2 rodiče (na jednu matku), porodnost je aktualně pokud se nepletu kolem 1,8.

2/ Není zas tak moc lidí co 40 let do systému přispívají-je mnoho těch co díky studiu, invaliditě, tomu, mateřství,....připspívají do systému podstatně katší dobu. ten systém aby fungoval naopak potřebova neustále nárust obyvatel aby lidí v produktivním věku bylo více než dětí +důchodců-což aktualně ještě je, ale brzy již nebude

3/ Číňané na jednu stranu omezli porodnost a na druhou teď řeší kdo bude živit jejich seniory, protože fakticky díky politice jednoho dítěte by to jedno dítě mělo živit dva důchodce.

1 0
možnosti

Co chodí v mailech... to nikoho nezajímá.... prosím jen historická fakta !

0 0
možnosti

Hitlerovi barevnost pleti vadila ,stejně tak vádí i některým v ČR !

Všichni to velmi dobře víme a je dobře ,že pan Bango,který má romské kořeny,se to nebojí říci a který obhajuje jen - PRAVDU- která je trním v oku takovým jakým byl - Hitler- !!!!.... Nebojte se ,nikdy a nikde žádnou lidskou rasu - NIKDO - nevyhladí !

Takový rasista se znící nakonec sám... jeho konec života bude krůty !

0 4
možnosti
Foto

Barva kůže, či šikmější oči Čechům každopádně nevadí. Viz desítky tisíc zde zabydlených Vietnamců. Zkuste se zamyslet, co by tak asi mohlo Čechům vadit?

10 1
možnosti
Foto

Ahoj, jde někde sehnat celý ten dokument ze kterého máš v blogu úryvky? Opravdu bych si to rád přečetl, informace tohoto typu nejsou veřejně moc známé a já bych si rád udělal názor.R^

2 0
možnosti
Foto

Je zřejmé, že pan Okamura má svou politickou kariéru postavenou na brnkání na temnou strunu nízkých pudů, mezi které patří i téměř tisíciletá averze, tehdy vůči cikánům, dnes Romům. U politiků se nikdy nedá tvrdit, že jejich mluva je i jejich názor. Většinou říkají to, o čem si myslí, že jejich voliči rádi uslyší. V této kauze prohlásil, že tábor byl bez plotů a za to se omluvil, protože oplocen byl. Mýlil se i v tom, když tvrdil že Romů tu bylo po válce deset tisíc. Podle sčítání na začátku protektorátu, kdy se Romové usadili ve více než 400 obcí jich tu bylo necelých šest tisíc. Protože jich nemálo nacisté připravili o život, tak jejich počet se po válce mohl pohybovat kolem pár tisíc. Pan Banga napadá poslance Okamuru z podjatosti vůči Romům a má k tomu přesvědčivé argumenty. Sám zase podezírám pana Banga z podjatosti vůči autorům zmiňujících ve svých článcích problematiku Romů a stejně jako sněmovna s Okamurou, tak i sám v tomto nic nenadělám.

1 1
možnosti
Foto

precizuji údaj - k 1.4. 1940 bylo v Protektorátu sečteno 6540 Romů.

0 1
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.