Diskuse

ČRO, osvoboďte Bajcúra! Aneb otevřený dopis Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážený pane Bango,

dovolte mi reagovat na tučást Vašeho článku, jež se týká (ne)uvedení rozhlasové pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi. Spadá totiž do mé gescecoby ředitelky Programu ČRo a je mi líto, že jste – evidentně na základě mylných a nesprávných informací – dospěl k závěrům, jež musím důrazně odmítnout,především pak označení postupu Českého rozhlasu za rasistický. Věřím, že Vašesilná slova pramení toliko z nedostatku relevantních informací oplánovaném uvedení. V těchto dnech má ostatně vyjít reakce ČRo na článekViléma Faltýnka „O nepohodlném Bajcúrovi“, který vyšel v Divadelníchnovinách 14/2016, a na němž jste, domnívám se, své úvahy postavil. Celé naše vyjádření bude otištěno v DN 16/2016, níže vizte alespoň několik údajů z něj. Věřím, že Vás uspokojí.

Přeji Vám vše dobré, Eva HK.

(...) Rozhlasu odvaha k vysílání pohádky rozhodně nechybí, samozřejmě jiodvysílá a má dokonce v úmyslu věnovat tomuto projektu zvláštní pozornost.Romská pohádka, jež je – jak ostatně upozornil i pisatel článku V. Faltýnek – více sledemanekdot z romského života než klasickou pohádkou pro děti, které zřejměbudou mít potřebu nechat si leccos dovysvětlit dospělými, a jež se dotýká velmicitlivé problematiky, po odvysílání pravděpodobně vyvolá diskuzi ohledně tématusamotného i jeho uměleckého zpracování. Alespoň na některé možné otázky sebezprostředně po uvedení pokusíme odpovědět sami: pohádku nabídneme na kulturnístanici ČRo Vltava, a to 5. listopadu, na nějž připadá Mezinárodní den romskéhojazyka. Romské problematice v tento den věnujeme celé vydání Víkendovépřílohy (8:00-11:30!), jednoho z posluchačsky nejúspěšnějších pořadůstanice. Hosty živého vysílání budou romisté i Romové, uvedeme několik pořadůnahlížejících z různých stran tuto pozoruhodnou kulturu a integrálnísoučástí bude právě i pohádka o Bajcúrovi, k níž se bude vázat debata přítomnýchodborníků i tvůrců. Onen „silný potenciál“ věru pod stůl nespadne. (...)

Eva Hazdrová Kopecká, ředitelka Programu ČRo

0 0
možnosti

"Pozoruhodnou kulturu"..., to jste napsala krásně! A pravdivě!!! Při setkání s touto "kulturou" je třeba se opravdu mít "na pozoru"...

Jak je ta korektnost v češtině dvojsečná že?;-)

0 0
možnosti
Foto

Pan Banga,

to není jen o tom udělat si tam výlet, něco kvapem natočit a zmizet.

Je to o tom tam bydlet a třeba ráno vstávat nevyspalý z hluku, který tam dělají ti čerstvě nastěhovaní.

A pak dělat video z jednotlivých fragmentů, což pak vydá na horor.

Opravdu to není o tom v poledne natočit hrající a smějící se děti. .........

2 0
možnosti
Foto

Pane Banga, chcete nafotit či udělat videjko jak se mění sídliště kam se nastěhovali Romové ,??Pokud to přežiji a nezbijí mme rád to pro Vás udělám.

Chomutov, sídliště Brezemecka

9 0
možnosti
Foto

Vlastně jsem se nechtěl moc do diskuse zapojovat, protože to evidentně nemá smysl... ale tady neodolám. Tak předně.. je to Březenecká a pokud jde o video, klidně ho tam natočím sám. Otázka je, co mám natáčet. Věžáky? Penny? Jezdím tam poměrně často a světe div se... nikdo mi tam neublížil. Tak v čem je problém?

0 0
možnosti
Foto

Proč každý příspěvek tohto pána je preferovan.? ??

3 0
možnosti

J76a88n 69R22á71ž

25. 9. 2016 11:35

Nejvíce ubližují Romské populaci neziskové a nevládní orgsnizace, které zavinily nepřímo, že značná část Romů se dnes neumí o sebe sama postarat. Tím, že Romům tyto organizace vsugerovaly myšlenku, že se u ně musí společnost postarat, potlačily u značné jejich části základní instikty přežití. Romové díky pokrytectví t.zv. proromských aktivistů, kteří si z této činnosti udělali výnosný byznys, ztratili pocit osobní odpovědnosti za obstarání základních prostředků k obživě. Díky této destruktivní politice, převažující část Romů žije jen z dávek poskytovaných z veřejných prostředků a stává se tak, zcela pochopitelně, cílem nepřátelství majority.

Pane Banga, zaměřte svoji iniciativu tomto směrem a přispějete své komunitě víc, než svými ubliženeckými postoji, jakým je i tento zcela nesmyslný otevřený dopis.

20 0
možnosti

Hodně ubližuje i jejich šéf resp. "doyen" pan Holomek. Nedávno jsem ho poslouchal a za všechno může stát, protože je málo a špatně integruje, Romové nic. No a taky se probraly Lety ,,,

3 0
možnosti

L77i74b47o33r 17V98a12n68ě39k

25. 9. 2016 10:28

Vážený pan Banga - dovoluji si konstatovat k tématu Vašeho blogu, že tak na vlastní "kůži" zažíváte to, co Vy a Vaši admini provádíte s autory blogů a diskusními příspěvky na tomto mediu.

Pečlivě jsem si prostudoval pravidla pro diskuse i blogery a i tento příspěvek je s nimi zcela v souladu.

Mně kupříkladu byly smazány příspěvky k problematice blogů obsahující důkazní materiál nebo dokonce příspěvek kritizující, že diskutér psal out of topic.

Nedodržujete tak vlastní pravidla a zabraňujete v publikování často to, co se Vám nelíbí, co je v rozporu s Vaším subjektivním viděním světa - stejně jak patrně činí i v blogu napadaní pracovníci rozhlasu.

18 0
možnosti
Foto

P67e95t72r 26K65o44u22c51k10ý

25. 9. 2016 11:01

Díky za Váš komentář. S panem Bangou mám stejnou zkušenost jako Vy. Napadají mě dvě přísloví. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

13 0
možnosti

Nevim, co si od toho slibujete, ale RRTV je další zbytečná instituce, a odkladiště pro členy, kteří berou pravidelný příjem.

Stačí se podívat na jejich stránky. Řeší samé triviality, a odpovídají univezálně (vlastní zkušenost).

4 0
možnosti
Foto

Myslím, že je to ukázka stálea dlouhodobě pokřiveného způsobu prezentace této problematiky. Velká částveřejnosti je lačná negativistického přístupu, což jim kdekdo rád naservíruje a "serióznímedia" se to jindy snaží vyvažovat zcela absurdním způsobem, tedy jakousiglorifikací problémových skupin obyvatel, čímž dělají z dospělých, abohužel i z dětí, pitomce. Výsledek je pak přesně opačný, než byl záměr. Vtakovém stavu není divu, že snaha o nějaký jiný přístup končí tak jako tato. A to je škoda.

2 0
možnosti

L77i86b10o82r 75V47a71n67ě47k

25. 9. 2016 10:22

Spíš bych lačnost veřejnosti formuloval jako lačnost po pravdivém a nezkresleném informování - což není ale v rozporu s tím co píšete a s čím lze souhlasit.

2 0
možnosti
Foto

Podle té ukázky je to hodně menšinové pojetí, řekl bych, že pro majoritu těžko stravitelné. Nedivím se, že se Rozhlasu nechce pustit to v nějakém čase obvyklém pro pohádku. Jako rozumné kompromisní řešení bych viděl nechat pohádku na Vltavě, ale na web Rozhlasu ji pro fanšmekry dát k časově neomezenému poslechu i stáhnutí.

3 0
možnosti
Foto

...fajnšmekry - zas to bude chtít vyklepat drobky z klávesnice.

0 0
možnosti

Ach ty otevřené dopisy. Kdybych napsal otevřený dopis administraci s výtkou k jejich práci, skončil byl v Hyde parku. Je to tak? Tak to hoďte do obálky a doporučeně poštou.;-)

11 0
možnosti