Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Ano, závist a nenávist budou možná hrát velkou roli v reakci mnohých idiotů na narození paterčat a na následnou pomoc jim a jejich rodičům. Bohužel, většina lidí odsuzuje podle kolektivní viny, pod heslem každý Cikán krade, nepracuje, zneužívá dávky. Je to špatné, ale je to bohužel tak. Jenže.... V naší zemi máme 140 tzv. proromských sdružení, většinově financovaných státem.  Nejhlasitěji byly slyšet v případě střelby v Tanvaldu, lynči v Duchcově a i jiných případech. Zazněla i argumentace typu - vždyť se vlastně nic nestalo, když ten útok tou mačetou přežil, tak to nebylo tak hrozné a tak vysoký trest je diskriminace. Pak se nelze divit reakcím veřejnosti. Nelze se divit, pokud je "běloch" lynčován násadami od krumpáče a soud konstatuje, že pokřik "bílá svině" při tom lynči není rasistický, že lidé reagují jak reagují. Nelze se divit, že lidé jsou alergičtí, když jedno etnikum či národnost dostane jízdné zdarma do školy pro své děti, když chodit do školy je normální a když matka samoživitelka to jízdné musí hradit. Když romští aktivisté protestují proti "zvláštním" školám pro romské děti přesto, že je jich ve třídě méně a často mají lepší výbavu a pomůcky a tedy je romským dětem věnována větší individuální péče, než těm ostatním. Kolik ta romská sdružení zajistila pro Romy pracovních míst za ty peníze, které jim stát dává? Proč nemají na svých webech hned na titulce napsáno: "normální je pracovat, nekrást a chodit do školy"?  Proč se v Chánově za evropské dotace postavilo fitnes centrum a centrum volného času a proč se stejné finanční prostředky nevykládají směrem ke svobodným matkám, nebo důchodcům na hranici chudoby? Pak se člověk nemůže divit alergickým reakcím, byť třeba ty proti paterčatům odsuzuji.

10 1
možnosti
MM

Nevím zda většina, ale jistě značná část Romů nepracuje. Je to opravdu pouze vinou většinové společnosti? Brání ta většinová společnost Romům v tom chodit do školy a vzdělávat se? Není prvopočátek současného stavu v rodině, ve výchově, nebo spíše v nevýchově? Ano, může se stát, že třeba majitel stavební firmy odmítne přijmout romského dělníka. Je to diskriminace. Je ale tak těžké, že jej nechce zaměstnat proto, že už mu došla trpělivost s těmi předchozími, kteří mu třeba na stavbě kradli? Ano, je to paušalizace, ale jak dlouho to má zkoušet než "to vyjde" a než mu čerstvý adept o práci zase nezmizí s vyfasovaným nářadím a montérkami?

Nelze z téhle problematiky vyjmout paterčata a na nich stavět kritiku. Ano, reakce některých jedinců na ně jsou doslova šílené, to souhlasím. Jenže, pokud romská sdružení budou jen křičet u každého soudu a nebudou vysvětlovat, že chodit do práce je normální, pak se těžko něco změní. Jak jsem psal, podstata je v rodině. Výchova a prostředí ve kterém dítě žije určují, jakým bude člověkem v dospělosti. Lidé kteří bydlí v blízkosti problematických čtvrtí jsou terorizováni hlukem, odpadky, krádežemi a v posdní době i brutálním násilím a nemají dovolání. Tak protestují. A mnohdy paušalizují. Lze se jim divit?

8 2
možnosti
Foto

Já si vůbec nemyslím, že se zde jedná o nějaký rasismus. Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli výkladu pojmu rasa:

"Europoidní, bílá či kavkazoidní rasa, typ či plemeno, kam patří lidé označovaní jako běloši, bílí či europoidi, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu Evropy.[1] Vedle lidíevropského původu sem bývají zařazováni také lidé pocházející zBlízkého Východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu."

(Wikipedie)

Daleko větší a hlavně jediný problém vidím nikoli v barvě pleti, ale v sociálním chování. Na vojně jsme jako absíci veleli v přijímači četám a po přísaze nám novopečení vojáci platili pivo. Zpět do kasáren jsme táhli s příšerným řevem skrze důstojnické sídliště.

A co následovalo? Velká nevůle vůči nám, která málem skončila přísnými tresty. Prostě jsme se v ten moment vyčlenili z normální společnosti a páchali tzv "bordel". Ale jen jednorázově a pouze hlukem. Nikoli třeba výkaly a odpadky.

Takže ten poměr k menšině je daleko více determinován tímto a samozřejmě i řadou dalších, s tím souvisejících věcí, které vlastně všechny mají charakter sociální, nikoli rasový.

4 1
možnosti
Foto

Na jednu stranu jsem ráda, že absurdové nepíší svoje šílenosti pouze pod moje články, na druhou stranu mi je lehce nevolno, když tak pročítám diskusi...

Kdo závidí matce chůvy, nechť si vyzkouší pár dní s pěti miminy. A to nemluvím s pěti batolaty...Vězte, že ani maminka ani chůvy si za celý den nesednou.

Kdo závidí kočárky a postýlky zdarma, ať se domluví s nějakými sponzory, ty nebyly od státu, pokud vím, třeba taky něco dostane.

Myslím, že paterčata si zaslouží nějaké přilepšení navíc. A co z nich bude? To ukáže čas! Ale i tak- když má nějaká rodina pět a více dětí postupně, zajímá se někdo tak horlivě, co z nich bude?

Jinak doporučuju autorovi neplést si lidskou hloupost a nenávistnost s rasismem.

5 2
možnosti
Foto

Mohu se při tak vážném tématu zasmát. Když jsem čtl toto: "Kdo závidí matce chůvy...! tak jsem si říkal, proboha, proč by té matce chůvy měl někdo závidět? A ona koneckonců už taky vůbec nemusí být naživu.

4 0
možnosti
Foto

Já si všímám spíše vlivu médií a manipulace,zkreslování úhlu pohledu a to tak,že je velmi rozdílný výsledek a dá se nazvat oficiální propagandou,za použití prostředků omezujích svobodu slova,například cenzurou.Vysvětlím na konkrétním případu dostatečně medializovaném v mainstreamovém tisku případu Natalie,dnes spíše matky Sivákové a otce Kudrika,pokud zapátráte a je dobře,že těchto zdrojů je víc a víc,tak máte velmi rozdílné srovnání a toho,jak se skutečnost překrucuje,tedy jakým způsobem života zmínění žijí,v podání mainstreamových médií a jiných zdrojů.V tu chvíli  Vaše provolávání o závisti a rasismu je možné vidět různými úhly pohledu a jeví se mi velmi směšné,ač snahu uznávám,taky co Vám zbývá,že ?Proto mám radost,když to tak je v tom světě nastaveno,že pravda má tendenci být projevena,navzdory tomu,kolik snahy vyvinou  její odpůrci a různí manipulátoři a ti,co zkreslují fakta a různě deformují.To,co píšete jsou prostě prázdná slova,bez obsahu a tak nemají platnost.Je část obyvatel,co to přijímá a nechá se manipulovat,je i taková část,která začíná procitat,zejména protože je vidět nerovnost a persekuce.A média toto téma budou preferovat do té doby,dokud si to občané nechají líbit,ale až dojde na to,že bude prvořadá prosperita a rozvoj,ne jen ošetřování vykvičených parazitů,tak věřte tomu,že se změní i směr,co hlásají média.Jen nevím,jak bude těm,co celou dobu se cítili diskriminovaně,začali být útoční a jejich hypertrofované ego zvlčelo,jsou v podstatě nevzdělatelní a udělali si spoustu nepřátel,právě mezi obyvateli okolo,tím,že na nich nemorálně parazitovali.Zamyslel jste se někdy nad tím,i takto,proč jsou určité skupiny,ohánějící se diskriminací neoblíbeny a společnost je nakonec nepřijme a že má k tomu pádný důvod ?Pěkný den přeji.

11 2
možnosti
Foto

Moc hezky napsané. Dal jsem Vám plus, Víc neumím.

1 1
možnosti
RK

Bez ohledu na rasismus ... Proc myslite, ze narozeni je automaticky duvodem k oslavam? Ze to tak vidi v USA nebo videl Ho Ci Min je hezke, ale irelevantni. Ja myslim, ze matka patercat zaslouzi spis politovat, protoze jak spravne poznamenavate, neni legrace se o ne postarat, neni-li Čenda Noříš ..

0 0
možnosti
RK

narozeni patercat melo byt ...

0 0
možnosti
VK

Zacal jsem cist diskuse a musel jsem toho nechat. Zvedl se mi zaludek. Mylite se Patriku. To neni rasismus. To je demence ve  velice pokrocilem, rekl bych finalnim stadiu. Rasismus totiz, pracuje s logikou. I kdyz pokrivenou a ruzne ohnutou a prevracenou ale prece jen. Tady muzeme videt jen a jen hnusny skrek, ktery vydavaji lide, ne zcela dusevne zdravi.

4 8
možnosti
LN

...souhlas....autoři některých příspěvků jsou zralí k chocholouškovi...problém autora...že k chocholouškovi na základě toho posílá všechny....tedy dělá přesně to co jiným vyčítá...jen v obráceném gardu.....

12 1
možnosti
MP

Je zajímavé, že zmizel můj příspěvek, kde jsem napsal, že ze strany cikánů jde o rasový projev, protože přepadávají a okrádají výhradně jinou národnost než svoji!!! Takže je zákaz napsat, že cikání jsou ve skutečnosti rasisti!!!

19 0
možnosti
JD

ZMIZLO TOHO VÍC  ... :-/

7 0
možnosti
MW

Ptali jsme se našich mladých kdypak se dočkáme nějakých vnoučat! Odpovědí nám bylo jestli jsme náhodou někde neupadli a netrefili se do hlavy! Jestli nevidíme kolem sebe kde to žijeme! No pořídili si psa! A tak občas hlídáme psa!

2 0
možnosti
HK

H31o53n74z31a 63K49o34v31a57r

8. 12. 2013 15:00

A když se smíchá obyčejná neznalost s primitivní touhou po moci, tak vznikne co?

0 0
možnosti
ZD

víte pane Banga já jim to přeji ...údajně jsou to mladí slušní lidé...ale pravdou je ...pokud by byli bílí...tak se o tom tak nemluví a dostanou toho polovinu...děláte ze všech lidí rasisty ...mimo Vás Cikánů/Rom je u mne slovo v překladu spojeno nejen s rasistickým významem ale i fašismem a nemá hiistorický podklad/...je mi jedno...zda je někdo bílý...černý...žlutý...nebo zelený...ale je pravda ...že Vaše etnikum je problémové po celém světě a zde v Čechách ještě silně protěžováno...ve všem...pak se nedivte ...že reakce jsou takové ....jaké jsou...a pánové z neziskovek...Holomek a spol. tomu dávají korunu..od Vás jako inteligentního / v etniku vyjímka / člověka ...který překonal své geny a studoval...na rozdíl od 99% Vašich lidí z etnika...jsem takovou provokaci opravdu nečekal...upřímně napíši...že mě Váš článek skutečně na.ral...miminům přeji hodně zdraví...rodičům hodně trpělivosti a Vám pane Banga alespoň takovou toleranci..jako má většina k Vaší menšině...stačí ve Vašich blocích...připadá mi to ...že nesváry vyvoláváte účelově...hezký den všem...ZD;-);-)

31 5
možnosti
Foto

Pozor, "protežováno". Včera to říkal Marek Eben a ten se přece nikdy nemýlí.

2 2
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.