Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
8

837

5. 5. 2012 19:27
To je velmi nepřesné

správné je co nám Kocábovci a Uhlové vychovali to máme.

A teď tihle lemlové prohlásí že za to můžeme "stát" a že jsou to oni co to za dalších 20 let prý napraví, když se jim nasype mnoho a mnoho milionů. 

Řekl bych ale, že nejsme žádný extrém,  v USA cpou Kocábovcům peněz na jejich "projekty" dost a dost, a pokud vím tak tam těch "neintegrovatelný" černochů běhá stále dost a dost.  Nevím proč by u nás pro určité typy nemohla být ghetta když to takhle funguje i v USA a jinde, zkrátka pospolu mají žít jen lidé na obdobné sociální a kulturní úrovni a kriminály nemají být státní zotavovnou ale kriminálem.

7 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

5. 5. 2012 19:38
Re: To je velmi nepřesné

Myslím, že je celkem správné mít pro nevyspělé a vyspění se bránící etnikum rezervace jako mají indiáni v severní Americe. Tam by si mohli praktikovat svůj styl života ochoty vzdělávat se a pracovat ...

1 0
možnosti
TV

tomtop

5. 5. 2012 13:53
proč má stát lidem brát jejich svobody a nutit je ? Totalita

Otázka k zamyšlení související s tímto příspěvkem: "Opravdu je úkolem státu napravovat mentalitu a výchovu lidí ?" .

Stojí zde proti sobě 2 nesnadno slučitelné trendy

1. každý má svá práva rozhodovat o svém životě

2. někteří lidé by měli být motivováni k práci částečně i na úkor svých práv

Někteří romové - degešové - se i za komunistů přesouvali od doktora k doktorovi a vynucovali si potvrzení o zdravotní nezpůsobilosti k práci. Dnes se vymlouvají že není práce a když, tak ta nejhorší. Když peníze nedostanou, budou považovat za správné okrádat ostatní kolem a ubližovat jim, když peníze dostanou na dávkách, tak stejně kradou. Jsou to prostě lenoši, s nimiž snad ani nelze pohnout. Možná že by se podařilo dostat je do práce, ale nevím kdo by vydržel déle zaměstnávat lhostejné a nespolehlivé lidi. Tací jsou ale i mnozí jiní, nejen romové, jen jich není tak velké procento v rámci skupiny.

1 0
možnosti

Bajanda

5. 5. 2012 15:06
Re: proč má stát lidem brát jejich svobody a nutit je ? Totalita

všechno je zadnicí nahoru hledám práci a no co koukám obchodní zástupce a nebo prodejte lidem povinné připojištění k důchodu či jak to nazvat se mě zvedá kufr, práce jaká tady je?Jen kravaťáci a to není přece práce kdo nevyrábí neprodává nedělá ekonomiku a co s Romem,si pamatuji za hlubokého totálu jak se říká 80 léta jsme museli učit prvňáky z Romy mluvit česky jaký problém řešíme jsou pořád stejní jsou to Romové a vše odmítají

0 0
možnosti
Č

čavéz

5. 5. 2012 12:39
blbost

Zakrýváte hlavní příčinu-z jejich strany není vážný a trvalý zájem pracovat na sobě natož pro společnost.

7 0
možnosti
L

Leinad

5. 5. 2012 17:25
Re: blbost

Proč pracovat, když dostanu dávky?

1 0
možnosti
RH

Ubaram

5. 5. 2012 9:43
jistě

"Podle expertů navíc dorůstá generace, kterou zastihla stagnace školství, jež neumí učit děti ze sociálně slabých rodin. Ještě aby uměla, donedávna a někde ještě nyní je zcela obvyklou praxí, že se romské děti automaticky strkají do speciálních, dříve zvláštních škol, kde nemají co dělat. Díky romskému původu je jim často odepřeno i kvalitní základní vzdělání, což zase dává kvalitní základ tomu, aby dorostla další generace těch, kteří nebudou schopni se uplatnit."

Je jedno jak dlouho budete podobné nesmysly opakovat. Problém je v tom, že pokud mají učitelé na starosti 30 žáků, těžko mohou řešit fakt že 2-3 (případně víc, dle lokality) neumí česky, neumí jíst příborem, neví co je domácí hygiena atd. A ano, ty děti potom končí ve zvláštní škole. Jenže kdykoli píšete články, všechno má dělat "stát". Spousta romů pokud vím do zvláštní školy nešla, vy snad ano? Máte pocit že by vám někdo odepřel základní vzdělání?

5 0
možnosti
TV

tomtop

5. 5. 2012 13:57
Re: jistě

PB to pochopí, ale většině romů to nevysvětlíte .... četl jsem příspěvky romů, že by chtěli dělat lepší práce , než jen manuální, že by chtěli dostat zaškolení třeba na it a podobně .... nějak jim ale nedochází, že potřebná kvalifikace začíná už na základní škole a pokračuje minimálně na střední .... a i tak si zaměstnavatel sám vybere schopného člověka vhodného pro tuto práci a tím je jen ten, kdo je schopen něco obětovat a pracovat na sobě i pro firmu.

1 0
možnosti
M

Marlen2

5. 5. 2012 9:33
v podstatě

souhlasím s velkou částí vašeho článku,až na tu zvláštní školu.Zvláštní škola není žádná hanba a právě romským dětem by mohla být dost prospěšná,když se dítě zlepší,není problém jej pak přeřadit na "normální" školu.BTW-do zvláštních škol chodilo vždy i poměrně dost "bílých" dětí.Celkově je pravda,že kde chybí příklad,jde řešení situace mnohem hůře.

0 0
možnosti
JB

Bereniké

6. 5. 2012 8:05
Re: v podstatě

Měla jsem bílého spolužáka, kterého v druhé třídě přesunuli do zvláštní školy, ovšem on se na druhém stupni vrátil k nám do třídy a nakonec bez promlémů zvládnul maturitu na elektroprůmyslovce. Čili to, že chodil do zvláštní školy, mu naopak zřejmě pomohlo, protože se mu tam učitelé mohli víc věnovat.

0 0
možnosti
Z

Zygota

5. 5. 2012 9:01
Evka

Učím na střední škole. V lońském roce byla v prvním ročníku Evka, Rómka. Byla bystrá a pracovitá, probíranou látku pochopila již v hodině, nejvíce ji bavili matematické slovní úlohy, na odborné výcviku patřila k nejlepším.  Bohužel do školy často nechodila a navíc jí nevyhovoval život na menším městě, líbilo se jí u babičky, která vychovávala její sourozence ve velkoměstě. "Líbí se mně u babičky, tam když vyrazím o půlnoci do TESCA, potkám spoustu známých, pokecáme, tu je mrtvo", říkala Evka. V pololetí byla neklasifikována téměř ze všech předmětů a zanedlouho se odstěhovala k babičce do velkoměsta. Měla jsem Evku ráda, bohužel myslím, že střední školu asi nedokončí.  Co dělat v takovém případě, nevím.:-(A ještě poznámka - na naší škole moc romských dětí nestuduje. Žádný z těch, které jsem doposud učila, nedokončil ani učební obor s výučním listem. Prostě do školy přestali chodit,...

5 0
možnosti
M

Mike757

5. 5. 2012 9:27
Re: Evka

Jestli opravdu učíte a přitom jste sama nezvládla učivo ČJ na ZŠ (shoda podmět přísudek), NEMÁTE VE ŠKOLE CO DĚLAT.  "Evku nejvíce BAVILY" . Už se opravdu nedivím, že pravopis a ČJ dostává u mladých na zadek (I-Y, S-Z, MĚ-MNĚ atd.) , když to ani učitelka neumí. Neskutečné. 8-o

2 0
možnosti
PN

pavel.n

5. 5. 2012 6:55
Patriku - Patriku - nelžete nám !!

Byl jsem za komančů na vojně - nevěřil jsem tomu , že Romové neumí číst a psát - z cca 20 Romů jich bylo 15 !!Byl tam jeden - 23 roků - na vojnu šel pozdě , protože měl 5 dětí - když jsme se ho zeptali , jak je bude živit tak už tenkrát říkal - ,, hloupý gadža dá " Pamatuji si , na reportáž Davida Vondráčka před 10 lety o Romech - jak mu Romka říkala - ,, no ja bych pracovala treba jako uklizečka " a reportér se zeptal na představu o platu - a ona řekla " no 25 tisic " ............pak se zeptal manžela - jak je dlouho bez práce - a on  ,, dělal jsem u lopaty " a že 15 let nemůže najít práci - plat si představoval tak na 30 tisic .. Já dělám ve fabrice , kde přes 400 lidí ve 12ti hodinových turnusech u

lisů mají 9200kč hrubého ( cca 7000 čistého ) - nechtějte vědět , co si

myslí o chudácích Romech ......Nedávno jsem byl na poště a rom tam na 4

složenky ze sociálky  vybral 23 tis /kč

4 0
možnosti
TP

assco

5. 5. 2012 7:58
Re: Patriku - Patriku - nelžete nám !!

pokud se to tak vyplati, proc nepobirate davky, misto abyste pracoval?

4 0
možnosti
LH

hvarcz

5. 5. 2012 0:32
slovani

měli jsme peruna, přizpůsobili jsme se na krista, z kmenových společenství na vysoce organizovanou společnost, spousta čechů z historie se podílela na důležitých věcech, romové měli 20 let, teď je konec, už to zašlo daleko odpad je nejlepší likvidovat ekologicky, nikdy neměli dostat občanství.

0 0
možnosti
IK

kuliv

5. 5. 2012 0:53
Re: slovani

Přesně tyto nevhodné a neslušné a hloupé řeči přihrávají etnobyznisu další miliony z kapes nás všech. Stačilo by jediné pravidlo: VŠEM stejně. Jakákoli diskriminace je špatná, včetně pozitivní, ta je škodlivá.

4 0
možnosti
P

pepik06

4. 5. 2012 23:10
tento článok je zlý vtip?

Štát môže za to, že je väčšina rómov je problémová? Nie, môže za to uzavretá rómska komunita, jej kultúra a tradičný spôsob života a teda výchova . Vyrástal som na východe slovenska, takže mám skúsenosti s cikánmi z pred aj porevolučného obdobia na ZŠ aj pri brigádach popri VŠ. Až na jedného zo slušnej rodiny, ktorá sa dištancovala od komunity, všetci zo školy a práce dobrovoľne zdrhli so škol. resp. prac. pomôckami. Že štát rómov rozmazlil dávkami, bytmi zdarma, etc? Čo mal štat robiť, ak nechcel byť v EU obvinení z rasizmu? Miliónmi dotované rómské organizácie miesto aby rómov vychovávali, ich naučili vydierať pracujúcich ľudí cez obvinenia z rasizmu. A ak dávky nedostanú, tak do práce nepôjdu (výchova). Bude to mať opačný efekt, zvýši sa ich už tak veľká kriminalita. Ak tieto organizácie nezačnú robiť to čo majú, prevychovávať rómov a vysvetľovať im, že žijú z peňazí poctivo pracujúcich ľudí, tak nech sa nečudujú popularite náckov z DSSS, ktorým takto iba naháňajú hlasy.

4 0
možnosti
M

mpes3

4. 5. 2012 22:37
V celém článku vidím jenom ...

důvody, proč jsou cikáni chudáci,.

Ale co třeba řešení? Dokáže Bango napsat: zrušit soc. dávky, přezkoumat invalidní důchody (u všech, bez rozdílu barvy pleti), stejný metr pro všechny, konec cikánských spolků typu romea.cz

Protože stát byl příliš štědrý a to k ničemu nevede. Je potřeba je integrovat. Jak? prostě jim dát stejná práva a povinnosti jako ostatním. Protože jinak by to nebyla integrace.

Jinými slovy - rád si počkám, jestli to řešení Bango navrhne.

5 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.