Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lhostejnost moderní doby

Vlastně jsem nad tím přemýšlel vždycky, když jsem se stal svědkem situace, kdy jsem mohl „něco udělat“ zatím co ostatní koukali, jako kdyby spadli z višně. Od mala jsem byl vedený k tomu, abych nebyl lhostejný k tomu, co se děje kolem mě. Vlastně i proto jsem spolupracoval na humanitárních projektech a nějakou dobu fungoval v neziskovém sektoru, přišlo mi totiž normální udělat něco i pro jiné lidi, nejen pro sebe.

 

Jako bych situace, kdy se „něco děje“ přitahoval. Je vlastně jedno, jestli to byl Jeep, nabouraný do stromu, kolem kterého se skvěle bavilo pár mladíků s jointem v ruce, případně babička, která si rozsekla čelo o zeď v galerii….prostě jsem reagoval tak, jak jsem uměl a dělám to pořád, přijde mi to normální.

Ve dni, kdy jsem onemocněl, jsem začal chápat i důchodce, které jsem nikdy před tím nechápal. Prostě jsem měl za to, že jsou to notoričtí stěžovatelé na všechny a na všechno. Čím déle jsem trávil času po nemocnicích, tím více jsem chápal. Když člověk neví, co s ním zrovna zítra bude, vidí svět trošku jinak, než jej viděl za plného zdraví a důchodci (stejně jako nemocní lidé) to mají podobné, jednou jsou funkční, druhý den zase nejsou.

V poslední době mám trošku pocit, že lidi jsou čím dál tím více lhostejní ke svému okolí. V obchodě jsem byl svědkem scény, kdy postižená paní kupovala u pokladny DVD (ano, to DVD za 49 Kč, které se dneska dá koupit všude), zaplatila, zatleskala si, že to zvládla a odcházela si obal DVD prohlédnout o kousek dál. Další pokladní zřejmě nezaregistrovala, že paní DVD zaplatila a začala na ní ječet něco ve smyslu „co takhle to DVD zaplatit co?“… chudina nebyla schopná se bránit, bála se, viděl jsem strach v očích, nezmohla se na slovo. Pokladní, u které DVD platila se ani neobtěžovala něco říct, inu… po šesti hodinách na pokladně se jí asi nechtělo mluvit, či co. Otočil jsem se kolem sebe a čekal, že křičící pokladní někdo upozorní, že DVD je placené…. ale každý se raději bavil tím, že pokladní křičí na postiženou. Otočil jsem se k pokladní, která asi ztratila řeč a chtěl jsem jí říct, co si o ní myslím…. asi jí to v tu chvíli docvaklo a věc vyřešila sama…. naštěstí. Měl jsem na jazyku něco, co by se jí asi pranic nelíbilo. Každopádně jsem se styděl za to, jak umíme zacházet s postiženým člověkem, pokladní se zachovaly jako blbky a ani se neomluvily, asi mají pocit, že postiženým se omlouvat nemusí.

Pocit bezmoci je něco, co se strašně těžko vytlouká z hlavy, člověk musí mít sílu na to, se s tím poprat. Vím to proto, že mne bezmoc postihla den před tím a taky jsem se nesetkal s ničím, co bych mohl nazvat příjemným.

V rámci léčby nyní procházím chemoterapií, samo o sobě nic příjemného. Jel jsem domů z jednání, potkal jsem dopravní špičku. No a protože mne má taková špička ráda, trávil jsem tam asi 30-40 minut, navíc v prudkém kopci. Když jsem byl asi v polovině, dostal jsem bez upozornění křeče do nohou a do rukou. Nebyl jsem schopný sešlápnout pedál, natož zařadit a jet. Pokusil jsem se to rozchodit, ale prostě to nešlo. Zapnul jsem tedy výstražná a vylezl z auta, potom to propuklo naplno. Zatímco si svaly dělaly, co chtěly a různě mi při tom kroutily tělem, telefonoval jsem svým příbuzným, aby mne odtamtud vyzvedli a odvezli mi auto. Kolona už sama o sobě celkem dlouhá mne začala objíždět a ty nadávky, které jsem si u toho poslechl by vydaly na menší knížku….ale nikdo se nezeptal, jestli třeba nemám žádný problém… to by bylo asi to, co bych udělal já, kdybych podobnou situaci viděl. Byl jsem v pytli, nemohl jsem autem hnout, nikdo si to nechtěl nechat vysvětlit a jen jsem tam tak stál a nechal si nadávat, nic jiného mi totiž nezbývalo do doby, než mne vyzvedl řidič.

Klíče jsem na pár týdnů pověsil na hřebík, alespoň si žena po dlouhé době zařídí. Ale až zase někam pojedu a uvidím stopujícího maníka s poruchou na autě, zastavím. Věřím totiž stále tomu, že pokud nebudu lhostejný lidem, nebudou oni lhostejní ke mně.

Autor: Patrik Banga | středa 21.1.2009 12:05 | karma článku: 40,60 | přečteno: 6089x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6161x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.