Bylo nás 32x méně, protože nás Romy tak nějak skoro vyvraždili… pane Okamuro

7. 03. 2018 20:37:37
Tak jsem sledoval mimořádnou schůzi sněmovny a čekal, co se stane. Tedy upřímně řečeno, čekal jsem spíš na to, co se nestane. A také nestalo... nakonec se o odvolání pana Okamury ani nehlasovalo.

Zabývat se politikou podle mne zrovna nemá smysl. Jedno je totiž jasné. Okamurovo odvolání z čela Sněmovny by mohlo zabránit vzniku stabilní vlády a to je myslím jasné každému, kdo současné politické dění trošku sleduje. Já ale trošku čekal, že se pan Okamura vyjádří k okolnostem, které k projednávání jeho setrvání ve funkci vedly.

Si tak říkám, co by asi dneska dělal Jan Kalvoda. Ten lhal o titulu doktora práv a když se na to přišlo, odstoupil. Pan předseda Okamura taky lhal a když se ho zeptají novináři na okolnosti a jeho názor na vyvolaná jednání, řekne, že ho to nezajímá. Ten rozdíl je zkrátka cítit. Kalvoda uměl přiznat chybu. Okamura jí přiznat nechce (a nést odpovědnost, samozřejmě).

Upřímně řečeno nevím, do jaké míry pan předseda Okamura své výroky myslí vážně, nebo je to hra o voliče. Lidé ho skutečně mají za toho, kdo říká „pravdu, kterou zamlčují média“. A on je mediálně natolik zdatný, že i když říká nepravdu, dokáže o ní přesvědčit masy lidí. Prasečák v Letech se zkrátka hodil, půl miliardy z peněz daňových poplatníků už je dost velká sumička na to, aby to lidi zajímalo. A tak se zpochybní výkup, protože to přece „žádný koncentrák nebyl“. A zahraje se na tu nejcitlivější notičku... "podívejte se, co platíte cikánům". Ne, neplatí se to cikánům. Je to jen důstojné vyřešení křivdy, která stála život několik set Romů. Ono.. v Lidicích taky nestojí prasečák.

A tak pan Okamura řekl, že tábor většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Jako zdroj uvedl knihu Akademie věd s názvem „Tábor Lety, fakta a mýty“ . No jo, ale ta kniha neexistuje.

Potom se omluvil: „Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku - podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal“.

No, to ale taky tak nějak není pravda. Aby totiž pan Okamura mohl říkat pravdu, musel by investovat čas a něco si o táboře přečíst. Existují desítky výpovědí lidí, kteří koncentrák přežili a vypovídali, co se tam vlastně dělo. Že tam umírali lidé. Že tam panoval režim, typický pro koncentrák. On to totiž zkrátka a dobře koncentrák byl.

Romové zkrátka prodávají a pan Okamura to dobře ví. Už v roce 2015 řekl:

Milí přátelé, vážené dámy a pánové, vítám vás na svém facebookovém profilu. Za posledních sedmdesát let stoupl počet Romů v České republice 32 krát. Ano, slyšíte dobře. Je to skutečně neuvěřitelný nárůst. Zatímco v roce 1945 u nás žilo 10 000 Romů, tak letos je to podle odhadů 320 000. Jen za posledních čtrnáct let se jejich počet zdvojnásobil. Podle mého názoru je stávající strmý růst romské populace jedním ze dvou největších bezpečnostních rizik pro Českou republiku. Samozřejmě tím druhým jsou nepřizpůsobiví imigranti."

No, ale pokud by pan Okamura chtěl být objektivní, musel by dodat i ono pověstné „B“. Romů bylo daleko méně především proto, že byli tak nějak vyvražděni. Drtivou většinu místního romského obyvatelstva nacisté (a v případě Letů za masivní podpory českého četnictva) zlikvidovali v Osvětimi.

Tak si říkám, co by se asi dělo, kdyby někdo zpochybnil holocaust Židů. Předpokládám, že by dostal klepeta, šel před soud a tam si odnesl nějaký ten trest. Pan Okamura tvrdí, že koncentrák v Letech nebyl koncentrákem, protože nebyl vlastně ani hlídaný a plot byl laťkový a vůbec tam lidi mohli chodit, jak chtěli. Ovšem Vy snad znáte někoho, kdo by byl dobrovolně koncentrován v jakémkoliv táboře?

Moje matka měla velkou rodinu. Její táta mnoho sourozenců. Za války zachránili spoustu lidí, zabránili na nějaký čas transportům lidí do Osvětimi. Většina z bratrů byla zavražděna Němci. Děda měl kliku a prošel několika koncentráky, aby nakonec stejně v Osvětimi skončil. Fakt nevím, jak bych mámě vysvětlil, že romský holocaust nebyl. Že Romové umírali, protože nedodržovali hygienu (jako fakt, to někteří lidé opravdu říkají). Zvlášť, když přišla o 90 % své rodiny. Nevím, jak by to někdo vysvětlil mě. Já přišel o chvíle s dědou. S babičkou. S rodinou. Nikdy jsem nikoho neviděl, protože holocaust.

Já nečekal, že pana Okamuru odvolají. Já čekal, že pan Okamura přijde a řekne něco jako:

„Sorry, říkal jsem to, co jsem si myslel, že se bude líbit voličům. Neměl jsem dost informací a říkal jsem něco, co nebyla pravda. Přečetl jsem pár knih a omlouvám se za to, že jsem (třeba nevědomky) lhal“.

A potom bych uznal, že je Tomio Okamura chlap, co se nebojí. Ale takhle? Ne.. to fakt nejde. Správnej chlap nese důsledky svých rozhodnutí. Za pana Okamuru ale jeho rozhodnutí žehlí jeho strana, ANO a komunisti. A to není chlapské ani trošku.

- Výpovědi přeživších byly publikovány se souhlasem Fedora Gála, který na jejich publikaci vlastní autorská práva-

Autor: Patrik Banga | středa 7.3.2018 20:37 | karma článku: 31.00 | přečteno: 2778x

Další články blogera

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma článku: 42.51 | Přečteno: 12278 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...