Co si na den vyměnit život s rodinou Badžových pane primátore?

18. 07. 2008 7:51:40
V poslední době mne zaujala kauza rodiny Badžových z Prahy 6. Bez mučení se přiznávám, že mne na celou kauzu upozornila moje spojka beze zbraně Lenka Kučerová. Angažuje se strana Zelených, což je chvályhodné, angažují se všelijací lidé, ale v čem je vlastně podstata problému?

No v první řadě v tom, že první muž Prahy si nějak neuvědomil, že jeho sliby, které rozdával, kudy chodil (zvláště při volbách) se také musí plnit (nebo by se měly) a to nejen v případě výměny místa se starostou malé obce. No dobrá, Praha 6 pronajala za Béma rodině Badžových malý byt, na dobu určitou. Tehdejší starosta p. Bém přislíbil, že pokud bude rodina platit a integruje se do společnosti, bude se smlouva prodlužovat. Byt je sociální a pokud v něm chtějí nájemníci bydlet, musí splnit určité podmínky, jako je dokládání příjmů, tedy krom placení nájmu.

Rodina pracuje, řádně platí, vyskytne se zádrhel, v podobě kohosi jako účetní firmy, která není schopná vystavit potvrzení a výši výdělku za loňský rok. Radnice po nějaké době dojde k závěru, že rodina už v bytě bydlí dlouho a že je čas na to, aby se vystěhovali. V tu ránu je slib p. Béma tatam. Začíná kolotoč jednání a snahy nalezení řešení, jak vystěhovat normální, fungující rodinu. Jako kompenzaci nabídnou ochotní úředníci umístění dětí do ústavu.

Ano, byt je sociální, však také v tiskovém prohlášení prohlásil mluvčí Prahy 6 cosi jako „sociální bydlení je v Praze 6 určeno pouze na dobu několika let těm rodinám, které jsou ochotny pracovat na svém začlenění do společnosti; rozhodně nikoli nastálo“. Ale nestálo by za to říct rovnou na začátku něco jako „ Romale, tady máte šanci, jak se začlenit, můžete bydlet dva roky, po tu dobu si najděte byt, protože prostě odejdete“?? No dobře, účetní se snad do září zmůže na vystavení jednoho dokumentu, který dostane rada k jednání, pomůže to, nebo chtějí rodinu, která mimo jiné má výborné vztahy v domě, prostě poslat na ulici?

Asi si člověk říká, proč se řeší jeden malý byt o rozloze 37 metrů, ale pokud jste zrovna nehledali byt k pronájmu a nebyli jste u toho Romové, tak těžko pochopíte. Ono totiž, byt snadno seženete po telefonu. Ba dokonce dáte dohromady i peníze na kauci, která bývá většinou tak tři nájmy předem. Dokud se ovšem nevidíte osobně, nebo se nejmenujete podobně jako Badžo, Cína, Čonka, Demeter....

„Ježíši kriste... teďka jsme ten byt pronajali, je to pět minut, to je ale smůla....“ Nikoho nezajímá, jestli jste slušný, nebo nejste, to je denní realita. No a pokud máte tři děti, tak můžete být třeba zelený, ale byt budete hledat velmi těžko, tedy v nějaké rozumné cenové kategorii. Hypotéka nepřipadá v těchto případech v úvahu.

No a co teď? Slušná, normální rodina povede svůj marný boj s radnicí, v tom lepším případě zaplatí pokutu jako blázen za to, že bydlí neoprávněně. V tom horším případě půjdou na ulici, kdy se může stát, že se budou muset „rvát“ o děti. Nebo se stane zázrak a politik splní, co nasliboval?

Co vy na to pane Béme? Nebo čekáte na „befel zhora“??
Autor: Patrik Banga | pátek 18.7.2008 7:51 | karma článku: 22.41 | přečteno: 3172x

Další články blogera

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma článku: 42.51 | Přečteno: 12278 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...