Sociální vyloučení Romů? Za velkou část problémů si může český stát

4. 05. 2012 8:18:21
Dalo by se říci něco jako „co vlády zasely, to nyní sklízí“. Kolegyně Ivana Karásková píše o chlapci, který nikdy neviděl svoje rodiče pracovat. Chodí na železo a žije z toho, co utrží prodejem. Strašné že? Ale předvídatelné... mnozí sociální katastrofu předvídali, ale mnozí také dělali, že se jich to netýká. Současná napjatá situace nejen na severu Čech je výsledkem.

Před revolucí v roce 1989 měl práci každý, musel mít, jinak by šel do vězení. S nadsázkou říkám, že to byl jediný komunistický zákon, který fungoval. Práci ale také člověk musel dostat, bez rozdílu. Romové, obecně s nižším vzděláním než majorita, vykonávali pomocné a těžké práce. Zkrátka dělali přidavače na stavbách, kopali, Romky zase uklízely. Můj táta jezdil celý život na ještěrce a máma celý život uklízela. Každý měl svoje místo podle toho, co zvládal.

Po revoluci už práce nebyla, bylo jí málo pro Čechy a daleko méně pro Romy. Nastoupila éra sociálních dávek. Už tehdy Emil Ščuka upozorňoval na to, že na práce, které dříve vykonávali Romové, se najímali o něco levnější Ukrajinci a do té doby pracující Romové neměli uplatnění. Na trhu práce jich zkrátka velká část propadla. Marně se volalo po pobídkách pro vznikající romské firmy.

Při prvních vlnách privatizací začali spekulanti využívat finanční neznalosti Romů a za pakatel od nich odkupovali městské byty, na které měli předkupní práva. Za vidinou snadného zisku měnili Romové žijící v Praze své obrovské byty za byty na severu Čech, se směšným doplatkem. Začaly vznikat dnes pojmenované sociálně vyloučené lokality. Vydělalo na tom spousty realitních kanceláří.

Díru na trhu práce se snažily vlády ucpat dávkami. Sociální systém byl jednu dobu tak štědrý, že se lidem nevyplatilo chodit do práce, stejné nebo podobné peníze dostali i za to, když byli doma. Ti snaživější, kteří si práci skutečně hledali, byli zase knokautováni přístupem českých firem. Sehnat si práci jako Rom byl takřka nadlidský úkon. A nastal kámen úrazu.

Rom (a nejen Rom!) práci hledal, nenašel, dostal dávky. Když práci nehledal a válel se doma, dostal taky dávky. Téměř žádné podmínky, žádné požadavky na rekvalifikaci. Ale ani žádný postih pro firmu, která diskriminovala uchazeče o zaměstnání pro jeho romský (a jiný) původ. Začarovaný kruh, stát si vychoval svého „nepřizpůsobivého“, který se ale podle mne naopak skvěle přizpůsobil tomu, co mu stát nabídl.

Rostla generace těch, kteří v dospělosti už práci nenašli a stali se závislými na dávkách. Někteří si snadno zvykli, jiní rezignovali. Výsledkem je dnešní generace náctiletých, kteří v některých lokalitách často skutečně netuší, co to vlastně normální práce je. S tím jde ruku v ruce kriminalita a napětí.

Integrační projekty často selhávaly a často selhávaly proto, že si mnoho lidí udělalo z řešení „romského problému“ svůj byznys. Hodně se tedy mlelo v televizních debatách, ale nedělalo se nic proto, aby se situace měnila. Zvláštní na tom je, že ti samí lidé, co „romský problém“ řešili, nyní kritizují ty, kteří se snaží začít uvnitř romské komunity.

Současný romským pubescentům často chybí obyčejné vzory. Nemám tím na mysli Gipsyho a Rytmuse, jezdící v rychlých autech s pěknými ženami okolo sebe. Dokonce tím nemám na mysli ani moderátory v televizi, rádiu nebo třeba sličnou zpěvačku ze Superstar. Myslím tím pracanty. Obyčejné táty, kteří mají práce ve fabrice a každý den chodí do práce. To je mezičlánek v tom, co jsem prožíval v jejich věku já a moje generace obecně a co prožívají nyní oni. Vzor, návyk. To, že je táta v práci, mi připadalo jako normální součást žití. Stejně tak mi připadalo nenormální, když po mnoha letech o práci přišel a byl doma.

Podle expertů navíc dorůstá generace, kterou zastihla stagnace školství, jež neumí učit děti ze sociálně slabých rodin. Ještě aby uměla, donedávna a někde ještě nyní je zcela obvyklou praxí, že se romské děti automaticky strkají do speciálních, dříve zvláštních škol, kde nemají co dělat. Díky romskému původu je jim často odepřeno i kvalitní základní vzdělání, což zase dává kvalitní základ tomu, aby dorostla další generace těch, kteří nebudou schopni se uplatnit.

Na Slovensku to pochopili o něco dřív. Začali situaci, která se jim vymkla z rukou, řešit. Příjem sociálních dávek natolik omezili, že donutili zneužívače dávek pracovat. U nás podobný model zavedli teď. Zcela správně není směřován jen na Romy a nutí lidi k tomu, aby se o sebe začali starat sami. Systém ale nedokáže rozdělovat ty, kteří dávky skutečně potřebují a snaží se něco dělat a ty, kteří na všechno kašlou. Je to však jedna z cest, jak vyřešit problém, na který si stát sám velkou měrou zadělal.

Sociální vyloučení Romů a s tím úzce spojená kriminalita totiž začíná přerůstat v otevřenou nevraživost. Extrémisté získávají více sympatizantů z řad lidí, kteří mají za to, že fungují jednoduchá řešení. Média servírují příklady romské kriminality a předhání se v tom, kdo ukáže kriminality nejvíce. Došli jsme dokonce tak daleko, že za pachatele trestné činnosti jsou označeni často Romové dříve, než jsou pachatelé zadrženi. Stačí k tomu výpověď poškozeného. Například před několika dny v Liberci. Údajně napadené dívce stačilo říci, že jí napadli Romové, média to automaticky vzala jako fakt. Už málokdo si ale přečetl informaci o tom, že dívka si napadení vymyslela. Chystaly se ale domobrany. Jen v libereckém kraji se stalo osm podobných vymyšlených případů.

Jistě, Romové si za svou současnou situaci můžou z velké části sami. Ostatně já sám říkám, že s kritikou musíme začít u sebe a stal jsem se proto podle některých novinářů „náckem“. Nepřítelem jsem se stal i pro část romských aktivistů. Mince má ale dvě strany. Chce se mi napsat, co si stát vychoval, to má.

tento text vyšel v dnešním vydání MF DNES

Autor: Patrik Banga | pátek 4.5.2012 8:18 | karma článku: 46.99 | přečteno: 29465x

Další články blogera

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma článku: 42.51 | Přečteno: 12278 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.27 | Přečteno: 463 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...