Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak a proč mne zadržela policie v Rumburku

Vlastně to sám nevím. Zadrželi mne patrně proto, že jsem dělal svou práci. Paradox. V ten moment, co mne Policie zadržela, jsem fotografoval zásah, kdy těžkooděnci zatýkali člověka pro neuposlechnutí výzvy. Dost se s nimi pral, což je samo o sobě důvod k tomu, pořídit fotografii. Kolem dokola bylo cca 20 novinářů, dobrá polovina z nich neoznačená, znal jsem je ale z jiných akcí.

Zatýkání pro neuposlechnutí výzvy. Patrik Banga

Když jsem vyfotil sérii fotografií, přiřítili se ke mne tři policisté, kteří zadrželi mne a mé dva kolegy (mimochodem, oba označeni kartou a vestou press) s tím, že si fotíme portréty lidí.  Zadržení proběhlo tím způsobem, že na nás ukázali a řekli něco ve smyslu „vy, vy a vy okamžitě půjdete s námi“. Nesouhlasil jsem a ptal se, z jakého důvodu mám jít pryč. Prokázal jsem se press kartou a pokusil se vysvětlit, že tu dělám svou práci a že mi v žádném případě nemohou bránit v tom, abych svou práci vykonával. Zabránili. Vyzvali nás, abychom šli okamžitě s nimi. Nechtěli jsme neuposlechnout výzvy a tak jsme s nimi šli. Stále jsem se ptal, proč nás zadržují.

Jejich vysvětlení bylo až úsměvné „vy si tady fotíte lidi“. Nevěděl jsem, zda se mám smát, nebo brečet. Patrně se jim nedostalo informace o tom, že novináři si fotografují dění kolem sebe… a u toho holt fotí i lidi. Dožadoval jsem se informace o tom, kdo naše zadržení nařídil. Policista totiž argumentoval tím, že plní příkazy. Vysvětlení mi měl podat velitel zásahu, kterého jsem ale neviděl. Po cca 500 metrech nám zkontrolovali cvičně občanské průkazy a nechali nás stát tam, kam nás dovedli.

Myslet si o tom můžu cokoliv. Byl bych také celkem rád, kdyby mi někdo naše zadržení vysvětlil. Je totiž dost dobře možné a já se to tak pokusím brát, že nás zadrželi v našem vlastním zájmu. Lidí, co si chtěli bouchnout do cigána totiž bylo okolo celkem dost. Také ale okolo bylo celkem dost těžkooděnců a ti jsou tam mimo jiné od toho, aby bránili občany, tedy i nás. Také nám to mohli nějak normálně sdělit.. byli bychom to na místě asi chápali. Jejich arogantní až nechutné jednání nám ale nedalo žádnou indícii o tom, že by se nás snažili chránit. Spíše to vypadalo, že tam byly jiné zájmy, jen by mne zajímalo které.

Problém není až v tom, že mne zadrželi... no co, to se stává. Problém je v tom, že Policie bezdůvodně brání novináři vykonávat svou práci a to je podle mne špatně.

 

No a pro paní Dubnovou..

Zprávy a komentáře píšu pro různé servery už od roku 1999. Tehdy jsem komentoval dění v uprchlických táborech v Jugoslávii pro několik českých serverů a deníků. Už tehdy jsem jako místní zpravodaj vystupoval v české televizi. V roce 2000 jsem prošel intenzivním kursem v CČŽ, vedeným lektory z BBC a českého rozhlasu, kam jsem ve stejné době dával své první vlastní reportáže. Od té doby jsem napsal desítky článků/ komentářů pro mnoho různých periodik. Než tedy nakydáte dezinformace, použijte alespoň google.cz. Rád Vám poradím, jak takový vyhledávač používat. Mimochodem, profil novináře na iDNES.cz mám. Jen to chce hledat… to je ale moc složité, jednodušší je kydat že?

Autor: Patrik Banga | sobota 27.8.2011 14:09 | karma článku: 25,98 | přečteno: 5723x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6161x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.