Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je matka patent na rodičovství?

Pokud se chlap vykašle na rodinu a nechá nedej bože matku žít „ve svrabu“ je z něj štvanec, dlužno říct že oprávněně. Pokud se o dítě neumí, nebo nechce starat, ať si jej nedělá. Obyčejně na něj matka podá trestní oznámení, pokouší se z něj vytlouct alimenty v co možná nejvyšší možné částce, společnost jej odsoudí, soudce později také. Pokud nezaplatí, jde do kriminálu a ještě je v okolí vnímán jako ten, kdo „se nestará o svoje děti“.  No jo, ale co když matka ono dítě používá jako výdělečnou činnost, případně jej používá jako „předmět“ k vydírání? Je to také společností tolerováno?

Za posledních několik měsíců mám pocit, že ženská je tak trošku patent na rodičovství, protože ať koukám, jak koukám, tak nemá muž, pokud se chce bránit, moc možností.

Představte si, že od Vás odejde žena/družka/přítelkyně, se kterou máte dítě. Prostě se jednoho dne sebere a zmizí, k tomu si ovšem vezme i Vaše dítě, aniž by se Vás na cokoliv ptala. Vlastně je jedno, proč zmizela, jestli Vám to doma neklapalo, nebo jestli si našla prostě jinou cestu životem. Ona pryč, v části případů chvála bohu, dítě taky pryč. Odstěhuje se nejlépe co nejdál od Vás, tak třeba 100-150 km.  Za pár dní se pokusíte dohodnout, kdy že si budete moci dítě vzít. Pokud to bude rozumná ženská, potom Vám nebude dělat potíže, přeci jenom, pokud máte zájem, tak by dítě mělo mít oba dva rodiče. Ovšem pokud je to dáma zhruba taková, jakou jsem popisoval v perexu tohoto příspěvku, následuje odpor. Tedy stav, kdy si najde vhodnou výmluvu pro to, proč mládě nevidět. Nemoc, zaneprázdněnost, prostě cokoliv. Pohrozíte jí něčím, třeba žalobou, neposíláním peněz… čímkoliv, co budete mít pocit, že zabere. Pár týdnů to funguje, do doby, než onen patent na rodičovství zjistí, že můžete přeci posílat o pět set, případně o pár svých stokorun víc, Vy na to přeci máte. Zamítnete, už jen proto, že ještě nedošlo k žádnému soudu, kam je podán návrh na úpravu styku, případně na svěření do péče.  No a najednou následuje pár týdnů, kdy dítě vůbec nevidíte, protože… nejsou doma, nemají čas, dítě je těžce nemocné (ale celý den je venku).

Jdete na oddělení péče o dítě. Tam povyprávíte sociální pracovnici o tom, co Vás trápí, že dítě vlastně nevídáte pravidelně a pokud se matka rozhodne, tak Vám jej prostě nevydá. Sociální pracovnice Vám doporučí podání žádosti o předběžné rozhodnutí, podané k soudu, ale jedním dechem dodá, že tady Vám jej stejně nevydají. Zatlačíte tedy na to, aby provedla cosi jako šetření, načež Vám doporučí, s bývalou znovu začít žít, že to je nejlepší řešení.  Nezapomene ovšem podotknout, že dokud nerozhodne soud, máte na dítě oba stejné právo a také k němu máte stejné povinnosti. Ale už nedokáže poradit, jak ony povinnosti naplňovat, pokud dítě nemáte.

Potom následuje takových 5-6-7 měsíců, kdy dítě jednou vidíte, třikrát ne. Platíte dobrovolně peníze, případně založíte cosi jako stavební spoření, kam také posíláte peníze. Dítě dle možností oblékáte, snažíte se mu těch pár dní v měsíci, pokud pánbůh a matka dá, věnovat na maximum.  S matkou se často pokoušíte dohodnout, bez výsledku. Nakonec se na dítě chodíte tak maximálně dívat, aby jste vůbec věděli, jak roste. Co na tom, že jste se o něj do té doby starali, že jej milujete a chcete se o něj starat dál. V té době jezdíte oněch 100-150 km, často zbytečně, neb Vám dítě není vydáno, komunikujete s úřady, píšete různé stížnosti na různé odbory, podáváte trestní oznámení, která se „odloží“, ale ono se nic neděje.

 Nakonec Vám tak po 7-8 měsících přijde dopis z OPD, kde Vám sdělí, že dle šetření vše funguje. Ve školce je vše v pořádku, u lékaře též. To, že už to zašlo tak daleko, že matka si vydání dítěte podmiňuje krom většího obnosu také vydáním čehokoliv, co dítě „potřebuje do pokojíčku“ (nový televizor, případně koberec atd. atd.) už je jaksi mimo mísu. Nezbývá než čekat, než přijdete na řadu, a někdo Vám dá do ruky rozsudek, což je jediný aspekt, na který bude někdo reagovat a dokud jej mít nebudete, tak můžete tak maximálně vzpomínat a platit, jinak se budete po soudu asi divit.

Věřím tomu, že takových otců je v republice mnoho, pomoci mnoho není.  Začíná se blýskat na lepší časy, ale stejně mám dosud pocit, že onen komunistický přežitek, že matka je jediný patent na rodičovství, je dosud všeobecně přijímaný. Otec si může tak maximálně stěžovat, pokud totiž odmítne platit, což bývá často jediná páka, tak si ještě nakonec půjde dřepnout do basy.

Autor: Patrik Banga | čtvrtek 29.11.2007 9:50 | karma článku: 28,21 | přečteno: 3193x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6161x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.