Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukradli Vám doklady? Váš problém..

Není to tak dlouho, co jsem přišel o všechny doklady. Vypadly mi z kapsy u pokladny v Albertu, kde jsem platil za směs do ostřikovačů. K mé smůle šel o malou chvíli později kolem páreček lidí a povedená příslušnice ženského pohlaví doklady v mžiku šoupla do kapsy. Té samé paní jsem se o několik málo vteřin ptal, zda si mých dokladů nevšimla…. S úsměvem na rtech zapřela.

Asi věděla, že má vyděláno. Faktu, že nemám doklady, jsem si všiml v podstatě hned, neb jsem se ještě stavěl v trafice, která jé přímo proti pokladnám, slabých pár metrů. Přiznám se ale, že v ten moment mne vůbec nenapadlo, že by si tento pár mohl moje doklady přivlastnit. Oba vypadali velmi slušně, slušně oblečení… prostě nic, co by nasvědčovalo tomu, že by kradli. Ostatně, nevypadali jako ti, kdo by krást museli, zvláště když jsem na videozáznamu viděl, že přijeli novějším fordem C-MAX ve stříbrné metalíze.

Právě na tomto videozáznamu z bezpečnostních kamer jsem viděl, jak si ona slušně vypadající žena moje doklady vzala, aby s nimi později šla na záchod a za několik málo minut s partnerem odjela. Škoda, že jsem se k videozáznamu nedostal dříve, dali by se chytit ještě v obchodě. To jsem ale ještě obcházel popelnice a hledal, zda si někdo nevzal jen peníze a nevyhodil doklady. V to samé jsem doufal ještě ve chvíli, kdy jsem viděl na záznamu ženu vycházet ze záchoda…. Nic tam ale nenechala. Byla navíc tak drzá, že si chodila po areálu s mojí peněženkou v ruce.

No nic… peníze v pejru, peněženka taky. Ta mne zvlášť mrzela, neb měla daleko větší hodnotu, než peníze, které v ní byly. Následovala blokace platebních karet, dalších pár stovek v pejru.

Další kroky vedly na policejní stanici, sídlící ve stanici metra Luka (snad to nejsou Stodůlky). Tam jsem si hodinu a dvacet minut poseděl v čekárně, abych popsal, co se stalo a dostal náhradní doklad totožnosti. Nezapomněl jsem policii oznámit informaci, kterou jsem získal od ochranky v onom obchodě. Pár si vzal na zálohu sud piva. Zmínil jsem také existující videozáznam, který jsem později od ochranky také získal.

Náhradní doklad jsem měl, za pár hodin jsem už stál ve frontě žadatelů o nové doklady. Vyplnil jsem žádost, pobavil se nad tím, že mi odmítli zapsat do nové občanky vlastní dceru, protože nebyla řádně zapsána matrikářkou města, kde se narodila. Tíha mojí podoby s vlastním dítětem (které jsem měl sebou) a rodný list je nakonec přesvědčila k tomu, aby záznam opravili, dítě mít v občance budu.

Vyjel jsem o dvě patra výše a šel si požádat o nový řidičák. Čekala na mne první studená sprcha. O řidičák si můžu požádat jen tehdy, pokud budu mít platný občanský průkaz. Darmo jsem vysvětloval, že mi ukradli obojí najednou. Naštěstí měl po půlhodinové debatě úředník pochopení a mou žádost přijal. Před tím mne ale přesvědčoval k tomu, abych si nechal udělat za tři stovky občanský průkaz, který by mi vystavili hned, ale snad jen na rok.

O doklady požádáno, teď už jen počkat na to, až budou, je po starostech. Minimálně jsem si to myslel.

Od té doby mi přišlo něco málo pošty, s manželkou ale máme průkazy (tedy měli jsme, můj ukradli) udělané na poště, které nás opravňují k tomu, abychom si za sebe navzájem vyzvedávali poštu. A protože jsem měl v poslední době dost hektické období, vyzvedávala za mne poštu manželka.

Dnes mi však přišel dopis s červeným pruhem. Na podobný dopis čekám již několik dnů, protože by měl obsahovat termín jistého soudního líčení. Vzal jsem tedy náhradní doklad a šel na poštu. Tam mne ale čekala další studená sprcha, dopis mi nedají, náhradní doklad neuznávají jako doklad totožnosti. Pokoušel jsem se s nimi domluvit. Přeci jen tam chodím dost dlouho, chodí mi poměrně dost pošty. Často tam platím, ostatně i dnes dopoledne jsem tam platil několik tisíc korun za složenky. Nic. Nepřesvědčil jsem je. Nakonec jsem se zeptal, zda to vydají mé ženě na průkaz, který jsem už zmínil. Nic, nedají.

Nechal jsem si tedy zavolat vedoucí pošty a ptal se jí, jak mám tedy situaci řešit. Pokud se skutečně jedná o termín soudu, může se stát, že se tam nebudu moci dostavit, protože nebudu vědět termín. Také nevím, zda jako poškozená strana zaplatím pokutu tehdy, pokud se k soudu nedostavím. Zaplatí jí pošta za mne? Vydají mi potvrzení o tom, že mi dopis odmítli předat?

Obojí rezolutně odmítla. První bod samozřejmě chápu, věc jsem nadsadil proto, aby vedoucí pochopila, v jaké situaci je ten, komu ukradnou doklad. Druhou jsem ale nepochopil…. Proč by mi podobný doklad nemohli vydat, abych měl „čisté ruce“?

Neuspěl jsem, šel jsem domů. Možnosti jsou jen dvě, poštu čekám jen od soudu a od PČR v místě, kde jsem podal trestní oznámení. K soudu bych se už nedovolal, zkusil jsem policejní stanici… a trefil jsem se. Po telefonu jsem se dozvěděl, že policie věc odložila… v rekordním čase. A to jsem si bláhově představoval, že se mým případem bude skutečně někdo zabývat.... omyl, dva papíry a je vyřešeno. Vysvětlení odložení případu mi policisté přislíbili na úterý, tak jsem zvědavý.

Na své doklady si tedy dám v budoucnu daleko větší pozor. Biti jste totiž hnedka několikrát. Krom finanční ztráty při krádeži samotné zaplatíte také nemalé částky za blokaci karet. Musíte si vzít dovolenou na to, abyste vyřešili nové doklady. Mezi tím vám ale nesmí chodit pošta, protože náhradní doklad vlastně nic nenahrazuje. Jen nechápu, proč se tedy jmenuje náhradní doklad.

No a že Vám ukradli doklady a skutečně za to nemůžete? To je Váš problém… nemáte doklady, smůla.

 

PS: Pas mám propadlý a nový jsem prozatím nepotřeboval, v zemích EU jej nepotřebuji.

 

 

Autor: Patrik Banga | pátek 15.10.2010 15:42 | karma článku: 41,02 | přečteno: 9369x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6160x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.