Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpoura Egypťanů v českém ZZC, jak to bylo doopravdy

Od vzpoury žadatelů o azyl ve Velkých Přílepech uplynuly již téměř čtyři roky. Vlastně jsem si na ní vzpomněl proto, že jsem včera telefonoval známému, který dosud na SUZce pracuje. Pustil jsem se tedy do hledání informací o tom, jak se celá věc stala.. ale nikde jsem nenašel žádnou zprávu, která by odpovídala realitě. Všude jen tiskové zprávy, nebo zkreslená fakta. Byl jsem u toho… a bylo to něco, na co se nedá zapomenout do konce života.

Chyba totiž nastala především na straně MVČR. Na ochranu zařízení jako byly dnes nefunkční Velké Přílepy si najali soukromou agenturu, jejichž zaměstnanci byli povětšinou důchodci, kteří si přilepšovali k důchodu nebo zoufalci, kteří se jinde chytit nemohli, neb málokde tolerovali 1,4 promile alkoholu v krvi ve službě. Do pozice sociálních pracovníku byli najati lidé, kteří sice svou práci měli rádi, nicméně jim chybělo umění bouchnout do stolu a rázně zakročit, pokud toho bylo zapotřebí. A tak došlo k situaci, kdy na jednom baráku fungovala složka cizinecké policie, civilní zaměstnanci MVČR a zaměstnanci soukromé agentury, podřízení MVČR.

Tato spolupráce se utvrzovala velmi těžko a velmi dlouho trvalo, než se podařilo vychytat mouchy, které se v zařízení objevovaly. Na tom že vše fungovalo, se velikou měrou podílel vedoucí zařízení, říkejme mu třeba Franta. Franta nebyl úředník.. byl to chlap od rány ale zároveň natolik inteligentní, aby se s ním dalo jednat. Měl charisma… a používal selský rozum.

Přežilo se, když se čas od času poprali Rusové, Ukrajinci nebo Vietnamci.. .přežilo se, když Běloruska předvedla kung- fu umění a dobila do krve Ukrajinku dřív, než jsme tam stihli doběhnout… trvalo to asi 20 vteřin.

Nakonec se zařízení změnilo na přijímací středisko a nastěhovalo se tam postupně zhruba 130 Egypťanů. Z počátku to celkem šlo, ačkoliv Franta se snažil dělat vše proto, aby jich tolik pohromadě nebylo, asi věděl proč. Chlapci nechtěli jíst jídlo které dostali, čas od času byl problém s léky, kterých se spotřebovalo bezpočet. Čím déle chlapci v zařízení byli, tím více stoupala nevraživost. Zvláště když se dodržoval Ramadán. Pokračovalo to hladovkami, později agresí a vyvrcholilo to útěkem několika Egypťanů ze zařízení. Okolnosti prvního útěku mám také jen z doslechu, neb jsem v tu dobu v zaměstnání nebyl… bylo to ale celkem jednoduché. Na 130 lidí bylo na baráku celkem pět policistů včetně vedoucího, dva sociální pracovníci a asi šest členů „ochranky“, z toho 4 dědové před infarktem, jeden nahluchlý a ženská. Policajti se mohli třeba rozkrájet, ale uhlídat to prostě nemohli.

Další útěk o pár dnů později nebyl jen útěkem, jednalo se o vzpouru. Toho večera jsem akorát přijížděl do práce, když jsem viděl utíkat několik Egypťanů směrem k vnějšímu plotu zařízení. Než jsem stihl vyskočit z auta a zavelet ochrance, uteklo jich asi deset. Na zemi ležel jeden z dědů se zkrvaveným obličejem. Franta již v zaměstnání nebyl, proto jeho pravomoc automaticky přešla na sociálního pracovníka ve službě. Když se dveře zavřely a vlétl jsem dovnitř zařízení, zahlédl jsem několik desítek Egypťanů, kteří se snažili vyvrátit mříž, které je od prvního útěku uzavírala uvnitř zařízení. Napětí ve vzduchu by se dalo krájet, bylo jasné, že se schyluje k útěku zbytku více než sta lidí.

Zatím co jsem probral k životu zcela konsternovaného kolegu a vyhnal všechny zaměstnance do bezpečí vrátnice, kde byla také centrála „ochranky“, začala demolice zařízení. Postele, židle a vše co bylo po ruce, létalo vzduchem. Zanedlouho na zemi ležela první vyvrácená mříž.

Když jsem se po pár minutách vrátil s velitelem policie dovnitř objektu, zbývaly z vnitřku jen trosky, zdemolováno bylo téměř vše. Popadli jsme vysílačky a klíče a zmizeli odtamtud. Non stop jsem informoval centrálu a šéfa, policisté volali posily. Cizinci se mezi tím snažili překonat plot, který stál kolem venkovního prostoru, který dosud bez problémů používali. Pět policistů a údržbář jim v útěku bránili, co jim ruce, nohy a tonfy stačily. První posila PČR přijela za 35 minut v podobě psovoda, který vypadal podobně, jako dědové z ochranky.

O pár minut později již dorazily další policejní posily a cizince se podařilo obklíčit tak, aby nemohli přeskakovat plot. Jeden z policistů to dostal kovovou židlí do obličeje, krve z něj teklo jako z vola.

Dorazilo vedení SUZ, náměstek ministra vnitra a další papaláši, kteří sice celý problém zavinili, nyní se však tvářili, jako kdyby jej přijeli vyřešit. Policistů přibývalo, cizinci však s agresí nepřestali. Nakonec v zařízení zasáhla speciální jednotka URNA. Ti se vyhecovali, seřadili… a poté nastal masakr. Už byla noc, světel ale jak za dne, několik desítek policistů a za plotem štáby televizí a novináři. Kdo neviděl, nepochopí. Cizinci byli zatlačeni, začaly se sčítat škody. Ty šly do statisíců korun.

Druhý den se začal hledat obětní beránek, na kterého by se vše hodilo. Ten byl nalezen v podobě kolegy, který ten den měl službu (a nemohl situaci zabránit v žádném případě) a světě div se, ve Frantovi. Přestože se celou dobu snažil na bláznivost zadržování tolika lidí na jednom místě upozornit, přestože na to upozorňovali policisté… byl to nakonec on, na koho se ukázalo prstem. A šel….

O několik hodin později došlo k útěku několika desítek Egypťanů v jiném zařízení, vše ukazovalo na to, že útěky byly dílem převaděčů.

Zařízení potom převzal mladík s mokrým vysokoškolským titulem, který o práci s lidmi věděl asi tolik, co já o nano technologiích. Podle toho to také v zařízení vypadalo.. a lidé odcházeli.

Nyní je zařízení zavřené….. snad už se tam podobná situace nebude nikdy opakovat.

 

 

Autor: Patrik Banga | pondělí 2.8.2010 16:12 | karma článku: 34,32 | přečteno: 8504x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6161x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.