Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mých dvacet let po revoluci

 Komunismus…. pro někoho doba totality, pro někoho doba blahobytu… a někomu se zvedá žaludek jen při vyslovení toho slova. Co pro mne znamenal komunismus? Nic… 17.listopadu mi bylo celých sedm let. Komunismus pro mne znamenal maximálně citronovou zmrzlinu za třicet halířů v Kubeličce, koka sušenky a házení vajíček na sochu Zápotockého před VŠE za řevu „ty bolševiku“ za který nás domů odvezla VB, blbci jsme ještě řekli, že nás to naučil táta.

Dobu po revoluci si ovšem pamatuji celkem dobře… a pořád mám za to, že prvních několik let po sametu se nezměnilo vůbec nic. Na škole kam jsme s bratry chodili, byli pořád ti samí učitelé, kteří tam byli před tím a ani chod a život ve škole se nijak nezměnil. A tak jsme ještě několik let po revoluci museli nosit červené trenýrky a bílá tílka na tělocvik, o přestávkách jsme jak blbci chodili do kola a kdykoliv jsme něco vyvedli (stejně jako české děti) řvalo se na nás, že jsme jen cikáni (na rozdíl od českých dětí).

Postupem času se začaly věci měnit. Školy se začaly předhánět, která více půjde s dobou a tak jsme měli dramatické kroužky, výuku počítačů a dokonce i betonový plac na dvoře školy se začal měnit v něco, co se později stalo supermoderním hřištěm.

Jen lidé se neměnili, v podstatě jen střídali funkce. Z ředitele se stal zástupce, ze zástupce ředitel… (až na učitele Michala, který toho měl po krk a stal se pošťákem) a řvalo se dál. Řvalo… školník si troufal nás fyzicky napadat, za což by dneska dostal přinejmenším padáka. Dodnes si ho pamatuji, jak nám vyhrožoval kdykoliv, kdy se mu něco nelíbilo. Postavou byl jen o něco málo větší než my, ale stejně nám nadával do černých hub, kdykoliv se mu zamanulo… stížnosti nikam nevedly, zvláště když je dostala do ruky soudružka Máderová, která s nimi velmi rychle udělala krátký proces, stejně jako s námi. Rodiče našich spolužáků jim zakazovali se s námi stýkat, na přátelské doporučení bývalé soudružky učitelky, která se patrně bála, že bychom mohli děti infikovat romstvím. Nám dětem to bylo sice srdečně jedno… ale stejně dostala Eva Pilařová pár facek a týden zaracha, jenom co jí se mnou matka viděla, jak sedíme na lavičce v parku. Co naplat, že za týden jsme zase na té lavičce seděli… bylo to prostě nelegální.  

Měnil se také pohled rodičů našich spolužáků, zvláště když se ti veleslušní rodiče opíjeli do němoty v místní putyce a potom nás mladé navštěvovali v parku, kde nám plácali po ramenou… ráno následovaly zarachy.

Později nastalo období nácků… zvláště těch, co chodili do hospody u Holanů a dalších, co si dokazovali, že na to mají. Nebyli moc nebezpeční, moc jich totiž nebylo.. a když se pokusili být nebezpeční, sešlo se nás dost na to, abychom je vykopali.  Dneska ti samí náckové pořádají pogromy na Romy a veřejně používají nacistická hesla, aniž by s tím kdokoliv byl schopný něco udělat. Náckové mají prostory v médiích, zakládají politické strany…. A někteří lidé je v tom rádi podporují, jako kdyby se nevědělo, jaké zvěrstvo nacisti napáchali.

A tak to plynulo vlastně celou pubertu. Některé věci jsme začali brát jako samozřejmost, například několika hodinové kontroly totožnosti na policejní stanici. Vždy jsem měl srovnání s tím, co mi vyprávěl můj otec o době totality a několikahodinových kontrolách na VB.  Zvykli jsme si na to, že nás čas od času neobslouží v hospodě, kam jsme po fotbale zašli na pivo už jako plnoletí.

V dospělosti jsem přišel na to, že lidé sedící na místech před revolucí tam sedí dosud, jen se změnili názvy jejich funkcí a částky, za které se dají koupit. Jejich chování a metody jsou téměř stejné, jako byly před revolucí s tím rozdílem, že se neoslovují soudruhu a soudružko, ale paní a pane. Na školách se přidělují tituly za odměnu (podobnost s titulem RSDr. čistě náhodná), dostávají se zlaté padáky a místa na vysokých funkcích se přidělují na základě jiných vlastností, než je dovednost….

Máme demokracii, jsme v NATO a EU… můžeme za hranice a nosit dlouhé vlasy. Mandarinek a masa je všude dost, stejně jako vložek a toaletního papíru (mimochodem, ten jsem fakt nesnášel).. jen ti lidé jsou tak nějak pořád stejní,  ostatně.. i těch nadávek neubylo, stačí se mrknout do diskuse.

Já si počkám zase dalších dvacet let a budu doufat, že se něco SKUTEČNĚ změní v lidech. Změnilo se toho totiž hodně..... ale některé věci jsou pořád stejné.

Autor: Patrik Banga | pondělí 16.11.2009 18:50 | karma článku: 22,91 | přečteno: 3360x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.